Grand Theft Auto IV voor de pc ligt bijna in de winkels en ontwikkelaar Rockstar heeft meer uitleg gegeven over wat je kan verwachten van de kopieerbeveiliging.

Grand Theft Auto IV zal namelijk gebruik maken van SecuROM. Volgens Rockstar is het de meest effectieve vorm van kopieerbeveiliging die, als het op de juiste manier gebruikt wordt, de rechtmatige eigenaren niet irriteert. Toch is een internetconnectie noodzakelijk om de game te kunnen spelen. Zonder deze connectie kun je de game niet direct activeren.

Gamers die geen internet hebben op de pc kunnen nog altijd de game registreren via een pc die wel internet heeft. Rockstar zal hier meer informatie over geven wanneer de game is gelanceerd. Verder wordt ook verwacht dat pc’s met internet Games For Windows, Adobe Flash, Internet Explorer, SecuROM en de Rockstar Games Social Club applicatie installeren, voordat de game kan worden gespeeld.

Onbeperkt installeren

Na de installatie heeft de game geen internetconnectie meer nodig als je deze enkel offline wil spelen. De game heeft verder geen beperkte hoeveelheid installaties. SecuROM verwacht enkel dat je éénmalig de game online activeert per pc waarop je deze installeert. Wanneer je bepaalde onderdelen van je pc vervangt, bijvoorbeeld de processor of videokaart, kan de game wel weer van je vragen om de game nogmaals online te activeren.

Zowel de retail-versie als de digitale versie zullen gebruik maken van SecuROM. De beveiliging laat overigens niet alleen toe om de game meermaals te installeren, maar laat ook toe dat je de game op verschillende pc’s tegelijk installeert. Je hebt in het geval van de retail-versie dan wel altijd de DVD nodig om deze te kunnen spelen. Bij de digitale versies varieert het waar je de game hebt gekocht, want ieder bedrijf kan een andere regel hebben.

Downloadable content

Rockstar doet er verder alles aan om piraten af te laten haken. Niet alleen door het gebruik van SecuROM, maar ook door downloadable content aan te bieden aan de geregistreerde gebruikers die legale versies draaien. Verder wijst de ontwikkelaar er op dat gekraakte versies niet de optimale game-ervaring bieden.

Rockstar heeft ook rekening gehouden met gamers die met twee op een gezamelijke pc zitten. Zij hoeven de game niet twee keer te kopen, maar moeten gewoon twee profielen in de game aanmaken. Dit kan gedaan worden in de Games for Windows Live interface van de game. Het is dus mogelijk om twee profielen aan te maken met hun eigen save games. Het is overigens toegestaan om, als je de game hebt uitgespeeld, hem weg te geven aan een vriend of familielid.

SecuROM heeft de afgelopen tijd al enorm veel kritiek gehad van gamers. Rockstar heeft daar naar geluisterd en heeft niet alleen de fel bekritiseerde installatielimiet weggehaald. Zo zal Rockstar gamers ook op de hoogte houden hoe ze passieve onderdelen van SecuROM kunnen verwijderen na het verwijderen van de game. De achtergebleven files zijn degene die ervoor zorgen dat je de game niet meer hoeft te registreren mocht je deze overnieuw willen installeren. In samenwerking met SecuROM zal Rockstar op hun support pagina’s uitleg geven hoe de non-actieve bestanden verwijderd kunnen worden.

Systeemeisen:
Minimale Systeemeisen:

Processor: Intel Core 2 Duo 1.8Ghz, AMD Athlon X2 64 2.4Ghz

Geheugen: 1,5 GB
Harde schijf ruimte: 16GB

Videokaart: 256 MB NVIDIA 7900 of 256MB ATI X1900

Aanbevolen Systeemeisen:

Processor: Intel Core 2 Quad 2.4Ghz, AMD Phenom X3 2.1Ghz

Geheugen: 2.5GB (2GB voor XP)
Harde schijf ruimte: 18GB
Videokaart: 512MB NVIDIA 8600 of 512 MB ATI 3870

In beide gevallen moet de pc op Windows Vista Service Pack 1 of Windows XP Service Pack 3 draaien.