Rayman Raving Rabbids TV Party is alweer de derde partygame met de ADHD-konijnen van Ubisoft in de hoofdrol. Ditmaal moet er echter niet alleen weer flink met de WiiMote gezwabberd worden, ook mogen we gaan gamen met onze kont!

In TV Party wordt de inmiddels vergane gameheld Rayman in huize Rabbids dwangmatig onderworpen aan een week lang televisie kijken. Op deze tv passeert vervolgens de ene na de andere minigame de revue, met als resultaat een pakket aan partygames dat zich compleet rondom televisieprogramma’s, reclameblokken, muziekclips en films afspeelt.

Net als bij voorgaande delen komt ook TV Party natuurlijk het best tot zijn recht als er met meerdere mensen wordt gespeeld. Zo zijn namelijk niet alleen alle minigames met vier spelers te spelen, maar kunnen sommigen zelfs met acht personen gespeeld worden. Tenminste, als je het niet erg vindt om op de ouderwetse WarioWare-manier de controller steeds door te geven aan de volgende speler.

De bekende formule

TV party is een vervolg dat zich vasthoudt aan dezelfde formule die we uit vorige Rabbids-delen kennen. Dat houdt dus in: gillende konijnen die non-stop in paniek zijn en elkaar agressief te lijf gaan onder de lijfspreuk “Blarrg!” Een concept dat zichzelf al twee maal eerder heeft weten te bewijzen en ook deze derde keer weer garant staat voor een aantal vermakelijke minigames. Minigames die zelfs de meest volharde pessimist op de lachspieren zal werken. Ubisoft heeft hierbij duidelijk geleerd van haar fouten want hoewel TV Party vrijwel hetzelfde doet als de eerdere games is het op ieder punt gewoon net wat beter uitgewerkt. Combineer dit met een flinke dosis (sarcastische) humor en absurde gameplay en je hebt met TV Party gewoon weer een compleet idiote partytitel te pakken.

Doordat de game zich nu volledig rond het thema televisie afspeelt, beschikken de konijnen over tal van nieuwe invalshoeken om hun humor op te botvieren. Hoe verder je in de maffe tv-programmering komt hoe meer nieuwe games en uitdagingen er beschikbaar komen. Hierbij zijn vooral de vele knipogen naar bekende tv-programma’s en films erg leuk bedacht. Zo wordt de hele hype rond realitysoaps flink op de hak genomen en krijgen we ook een creatieve versie van The Untouchables en Star Wars te zien.

Het Balance Board

Naast de standaard minigames (voor zover daar natuurlijk sprake van is bij de Rabbids) zijn er ook nog een aantal extra toegevoegde games voor het Balance Board. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er nou niet eens gedroomd over een game die je met de kont kunt besturen?! In de minigame Beestie Boarding komt deze natte droom van menig gamer dan ook eindelijk uit want hierin moet je zittend op de Wii Fit-plank van een berg afglijden op de buik van een gnoe. Hoewel de nauwkeurigheid van de besturing nog wel wat te wensen over laat, gaat het hier natuurlijk vooral om de fun en daarin slaagt deze minigame dan ook met vlag en wimpel. Het Balance Board wordt ook gebruikt in een minigame waarbij je als Godzilla moet rondstampen, maar deze weet toch echt minder indruk te maken nadat je net met je kont op een gnoe de piste bent afgegleden.

De overige minigames besturen allemaal best aardig, vooral in vergelijking met de soms tergend slechte controls uit voorgaande delen zal je de WiiMote nu minder vaak vloekend in de hoek gooien. Vooral de on-rails minigames waarbij je bepaalde doelen moet zien neer te schieten zijn dit maal erg uitdagend, en zullen er zelfs voor zorgen dat je TV Party af en toe in je Wii zal laten glijden als er even geen vrienden over de vloer zijn.

Lange laadtijden

Hoewel de game er grafisch zeker niet beter uitziet dan zijn voorgangers en ook de minigames niet veel meer lijken te eisen van de kracht die de Wii te bieden heeft, heb je toch te kampen met langere laadtijden tussen de minigame en als je door het menu loopt. Toch jammer want dit schijnbaar onnodige slordigheidje haalt de vaart op sommige moment wel erg uit het verder snelle spelverloop.

Laat één ding duidelijk zijn, iedereen zal een leuke tijd hebben met TV Party. Het probleem is alleen hoe lang dit ook daadwerkelijk leuk gaat blijven. Net als bij veel van de andere minigame-titels die op de Wii verschijnen wordt het zwabberen met de WiiMote op een gegeven moment namelijk erg eentonig. Vooral als je een van de minder aansprekende minigames aan het spelen bent waarbij het nooit helemaal duidelijk wordt wat precies het doel van het zwaaien is. Zo sta je op een gegeven moment bij een benzinestation een auto vol te tanken door als een idioot met de WiiMote te bewegen. En ja, dat is natuurlijk voor niemand leuk.

Jaarlijkse traditie

De verschijning van een Raving Rabbids game lijkt inmiddels een jaarlijkse traditie te worden van Ubisoft want we worden rond iedere kerst getrakteerd op een vers pakketje Rabbids minigames. Toch zou het misschien beter zijn om er een tweejaarlijks gebeuren van te maken, want TV Party heeft net als de eerste twee titels wel erg veel kenmerken van een haastklus. De basis van de minigames blijft erg origineel maar op grafisch vlak en qua besturing laat het af en toe nog zeker wat te wensen over.

Rayman Raving Rabbids TV Party biedt weinig nieuws onder de zon voor iedereen die al een Rabbids game in huis heeft en voelt helaas net als het vorige deel aan als een haastklus van ontwikkelaar Ubisoft. Kun je echter geen genoeg krijgen van de hyperactieve minigames met de idiote ADHD-konijnen in de hoofdrol, of zoek je gewoon een legitieme reden om het Balance Board weer eens af te stoffen, dan ga je best een leuke tijd hebben met TV Party. (71%)

Platform: Wii | Release: reeds verschenen