Zijn het geen terroristen of Duitsers waar we het tegenop moeten nemen, dan zijn het wel zombies die de planeet overspoelen. Maar nu ben je in ieder geval niet alleen in het gevecht tegen de ondoden.

De cast van Left 4 Dead bestaat namelijk uit vier heel verschillende mensen. Een van hen bestuur jij en de rest wordt door de AI bestuurd als je offline speelt. Online worden de drie andere bestuurd door echte mensen. En je merkt al snel dat deze game voor online is gemaakt. Offline is het wel leuk, maar je krijgt niet de volledige ervaring die je wel kunt krijgen als je via het internet speelt.

In je eentje zal je ondersteund worden door de AI, die heel goed zijn werk doet. Ze healen je als je bijna dood gaat, helpen je omhoog als je bent aangevallen door een van de Infected en beschermen je ten alle tijden, maar in ruil daarvoor verwachten ze ook dat jij dat voor hen doet. Helaas hoef je het niet heel lang vol te houden want in een uurtje of vier, misschien vijf, ben je toch wel door de singleplayer heen.

Films

Dit komt doordat de game maar vier ‘films’ bevat. Elke film duurt ongeveer een uurtje om doorheen te spelen. Ze bestaan uit vijf delen waarvan vier eindigen in een savehouse waar je even op adem kunt komen, kogels kunt rapen en wat health kunt vinden. Na het laatste savehouse maak je een soort last stand waarbij je wacht op het voertuig dat je komt redden. En op een of andere manier schieten die dingen nooit op waardoor je gigantische hoeveelheden zombies zult moeten doden voordat ze komen.

En nu klinkt dat misschien een beetje simpel, maar door de totaal verschillende omgevingen, die overigens wel allemaal een hele goede sfeer neerzetten, wordt het nooit heel erg vervelend. Tel daarbij op dat de vijanden en de wapens nooit op dezelfde plek spawnen en je hebt elke keer dat je weer start nadat je bent gestorven weer een redelijk nieuwe ervaring.

Niet zomaar zombies

Ook de zombies zijn niet zomaar zombies. Sowieso zijn ze een stuk sneller en sterker dan je gewend bent. Geen slome kwijlende zombies dus, maar agressieve en gevaarlijke wezens. Ontwikkelaar Valve vond dat blijkbaar nog niet genoeg en zodoende kom je vier speciale types zombies tegen. Je hebt Hunters, deze bespringen je vanaf een grote afstand en de enige manier om ze van je af te krijgen, is door de hulp van een teamgenoot. Hetzelfde geldt voor de Smoker. Deze werpt zijn tong uit en sleept je daarmee naar hem toe. Als je niet geholpen wordt, betekent het een langzame dood.

En dan heb je nog de Boomer. Hij onploft als je op hem schiet, maar dat is niet het ergste. Als hij over je heen kotst trekt de kots een horde zombies aan. Je bent dan niet alleen verblind door de maaginhoud van dit gore wezen, maar je wordt ook nog eens aangevallen door een hele grote groep van zijn vriendjes. En als klap op de vuurpijl de Tank. Niet zo’n ding op rupsbanden, maar een heel groot en heel sterk wezen dat bijna niet af te stoppen is. Zelfs met vier man is het knap lastig om de op jullie afstormende gigantische zombie te doden. Hij slaat dan ook regelmatig wat mensen naar de grond voordat hij zelf gaat.

Menselijke input

En als je dan online gaat spelen, dan merk je pas wat een beetje menselijke input toevoegt aan de gameplay. Sowieso wordt je al geforceerd om samen te spelen. Kom je dus op een vreemde server waarbij je medespelers niet erg happig zijn om een woordje te wisselen, dan zul je of niet ver komen, of mensen gaan na vijf minuten toch met elkaar overleggen en elkaar helpen. En als je dan een beetje samenspeelt, dan is het opeens ook niet zo vervelend om iemand jouw medipack te geven. Gaat hij immers dood, dan zul je zelf ook niet veel verder komen.

Alle vier de films zijn te spelen online met vier man, maar je kunt er ook voor kiezen om de versus mode op te starten. Je speelt dan dezelfde vier films, maar dan met acht man. Vier spelen de survivors en vier spelen de infected. En net als bij het spelen met de survivors, wordt je min of meer verplicht te spelen als team. De kunstmatige intelligentie is het bij de infected een stuk minder hard nodig omdat je een aantal keer kunt respawnen. Doodgaan heeft dus niet een hele heftige impact.

Maar dan nog, het is wel heel leuk om te spelen als een zombie. Je kunt niet kiezen met welke zombie je speelt, maar dat is niet erg. Het zou ook niet goed zijn als de tegenstanders vier tanks zouden tegenkomen. Ze zouden dan geen schijn van kans hebben. Het spelen als een dood wezen is ook een compleet andere ervaring. Sowieso heeft elke zombie zijn eigen tactieken nodig, die overigens heel goed te combineren zijn met die van anderen om hele dodelijke combo’s te maken. En om het wel eerlijk te houden, speel je elk chapter twee keer. Een als infected en een als survivor.

Lees de teksten op de muren

Maar helaas merk je wel dat de Source engine een beetje op zijn einde raakt. Het ziet er goed uit, maar hij is toch wel ingehaald door andere engines. Dat betekent gelukkig niet dat Valve er niets mee gedaan heeft. De sfeer wordt namelijk echt heel goed neergezet. Het kleurenpalet is niet zo groot, maar dat helpt juist de game zo duister te maken. En nog een kleine tip: lees de teksten op de muren. Ze kunnen heel erg grappig zijn.

Geluidstechnisch gaat het ook heel goed. Zodra je in gevaar bent of bent onder gespuugd door een Boomer begint er bijvoorbeeld een heel creapy muziekje te spelen dat je onbewust toch een beetje een opgejaagd gevoel geeft, of het feit dat je medespelers je op de hoogte houden met wat er met ze gebeurt of wat ze aan het doen zijn. Dit doen ze zelfs als ze bestuurd worden door mensen die zelf al genoeg praten.

Left 4 Dead speelt heel goed. De controls werken prima en op een of andere manier schiet je vrij veel raak als je met een controller speelt. Offline mag het dan een beetje karig zijn met maar vier films van ongeveer een uur, online biedt de game veel meer. Het teamspel dat erbij komt kijken is echt heel goed uitgewerkt. Je hebt elkaar echt nodig om verder te komen. De AI helpt je hier voldoende bij, maar kan nog geen mensen vervangen en daardoor is de versus mode nog veel vetter. Een zombie-apocalypse is nog nooit zo cool geweest. (87%)

Platform: pc, Xbox 360 | Release: reeds verschenen