De populairste MMO ter wereld, World of Warcraft, is toe aan zijn tweede uitbreiding. Voegt Wrath of the Lich King echt wat toe of is het meer van hetzelfde?

Afgelopen maand verscheen de langverwachte patch 3.0 voor World of Warcraft. Hiermee werd de game klaargestoomd voor de uitbreiding die 13 november zou verschijnen. Middels deze patch werden onder andere alvast de achievements toegevoegd, kon je de nieuwe profession uittesten en ook konden we al naar de kapper om een nieuwe coupe te krijgen. Deze toevoegingen waren erg leuk, maar de verwachtingen voor de officiële uitbreiding waren pas echt hooggespannen.

Niet zomaar een uitbreiding

Want Wrath beloofde meer dan een simpele uitbreiding te worden en dat is Blizzard ook echt gelukt. Northrend is namelijk niet zomaar een nieuw continent waar je weer een hele zwik quests kan uitvoeren om naar het nieuwe maximale level te stijgen.

Het is duidelijk dat de medewerkers bij de befaamde ontwikkelaar inmiddels al enkele jaren bezig zijn met het ontwerpen van nieuwe content voor het spel, want Northrend zit vol met quests die echt leuk en vernieuwend zijn.

Nieuwe gameplay-elementen

In Outland konden we al aan de slag met nieuwe gameplay-elementen zoals quests waarbij je een stad moest bombarderen in plaats van het simpele 'breng mij vijftien wolvenhuiden' waar je in het originele Azeroth vooral mee te maken krijgt. In Northrend wordt dit principe verder uitgebreid. Je neemt plaats in een harpoengeweer, bestuurt een gigantische robot of surft op een vuurpijl langs de fjorden in het zuidoosten van het continent.

Voor veel quests wordt gebruik gemaakt van het nieuwe mount-systeem. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk andere mensen mee te nemen op een speciale mount, maar ook is het besturen van voertuigen veranderd. Hiervoor verandert je action bar tijdelijk in een balk met speciale vaardigheden.

Lake Wintergrasp

In Lake Wintergrasp, het open PvP-gebied, en Strand of the Ancients, de nieuwe battleground, kan je op deze manier in een tank gaan zitten om gebouwen te verwoesten. Ook moet je voor sommige quests rondvliegen in een vliegtuigje om zakken met grondstoffen op te takelen, of je vermommen als een robot om tussen vijandige dwergen informatie in te winnen over speciale kristallen.

In Lake Wintergrasp is het de bedoeling dat je door middel van aanvalsvoertuigen als tanks de basis van de tegenstander verovert. Degene die de basis in de ronde daarvoor heeft veroverd, moet die dan verdedigen door deze voertuigen en de spelers die er in zitten of er omheen lopen, te verslaan. In de basis bevinden zich daarbij werkplaatsen zodat de verdediging ook gebruik kan maken van voertuigen. Tevens kan je de werkplaatsen waar de voertuigen vandaan komen verwoesten of veroveren.

Strand of the Ancients

Strand of the Ancients is een battleground die compleet anders is dan wat we kennen uit de eerdere battlegrounds. In de eerste ronde verdedigt de ene partij een stel muren en poorten die achter elkaar staan opgesteld. Het is dan de taak van de tegenpartij, die het strand op komt met boten, om deze poorten te doorbreken met de aanvalsvoertuigen en door te dringen naar de laatste deur. Na tien minuten wisselen de twee partijen en mag de ander proberen de poorten neer te halen.

Ook wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd phasing-systeem, wat we ook nog niet eerder zagen in de MMO. Doordat je nu in sommige gebieden verschillende 'lagen' hebt, is het dus mogelijk om voor een quest een stad te verwoesten die daarna ook echt verwoest blijft. Mensen die deze quest nog niet uitgevoerd hebben, zien dan wel gewoon een stad die helemaal intact is, omdat zij zich op een andere laag bevinden. Dit opent veel nieuwe mogelijkheden en maakt het eindelijk mogelijk om enige invloed op de wereld te hebben, iets wat nog altijd een groot kritiekpunt is op de MMO.

Death Knight

Hier wordt in het begingebied van de nieuwe Death Knight class uitgebreid gebruik van gemaakt. Deze quests zijn overigens erg tof om te doen, zelfs als je geen liefhebber van de Death Knight bent, omdat de manier van spelen je niet aanstaat. Zelfs dan is het absoluut de moeite waard om deze quests te doen.

Voor spelers die het wel naar hun zin hebben met de Death Knight staat een flinke taak te wachten. Ze moeten niet alleen flink wat levels inhalen, maar de class heb je ook niet zomaar onder controle. Veel skills hebben namelijk invloed op elkaar en het is dan ook even zoeken naar de optimale cyclus van aanvallen. Als je het echter allemaal door hebt is het wel een hele toffe class om te spelen.

Wrath of the Lich King is meer dan een simpele uitbreiding. Blizzard heeft duidelijk veel geleerd in de afgelopen jaren en dat maakt van deze uitbreiding een hele mooie toevoeging aan World of Warcraft. Northrend is een prachtig continent met ontzettend leuke en gevarieerde quests en de Death Knight is een hele gave class om te spelen. Voorlopig zijn wij in ieder geval nog niet uitgekeken op World of Warcraft. (93%)

Platform: pc | Release: reeds verschenen