GTA IV komt er natuurlijk aan voor de pc, maar wat geeft Rockstar de pc-gamers voor het wachten? Alleen wat grafische verbeteringen zou natuurlijk een beetje lullig zijn.

Daarom hebben ze naast de grafische oppoetsbeurt nog wat aan de game gedaan. Zo is de game prima speelbaar met een controller en kun je tijdens het spelen afwisselen tussen dat ding en je muis en toetsenbord, maar het belangrijkste komt toch in de vorm van een video-editor. En dan hebben we het niet over een simpele die we in andere games tegenkomen, maar over een semi-professionele versie.

Je kunt het namelijk zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Camerabewegingen, overgangen, kleurpaletten, slow motions. Het kan allemaal. Je kunt hiermee je vooraf opgenomen materiaal bewerken. De pc-versie van GTA IV neemt altijd de laatste 30 tot 60 seconden van de gameplay op. Heb je dus een hele vette actie gedaan, dan druk je op de F2-knop en dan slaat hij 30 tot 60 seconden beeldmateriaal op.

Maar let op, het is geen 30 óf 60 seconden. Het hangt er ergens tussen. Dit hangt volledig af van wat er gebeurt op je scherm. Ben je gewoon aan het rondlopen, dan kun je 60 seconden makkelijk verwachten. Maar ben je bezig om helikopters en politiewagens op te blazen, dan zul je meer rekening moeten houden met zo’n 30 à 40 seconden aan beeld.

F2

Maar tijdens het testen van deze functie bleek dit eigenlijk geen probleem. Zodra we het gevoel hadden dat er wat vets gebeurd was, werd er op F2 gedrukt en werd de video-editor geopend om het filmpje even te checken. En elke keer bleek deze prima te zijn. Even als voorbeeld: na een aanrijding met de politie draaide het geheel uit op een schietpartij waar je u tegen zegt. Nadat alle coppers dood waren sloegen we het videomateriaal op en de hele shoot-out was opgenomen. Die dingen duren blijkbaar niet zo lang.

De video bestond uit het uitstappen van Niko en het afschieten van zo’n vijf agenten. We begonnen dus met een ruwe scene die we zagen uit het standpunt van de normale camera die je ook in de game hebt. Vrij saai dus. En door onze creatieve instelling besloten we er een scène uit de film Heat van te maken. Na twintig minuten wennen aan alle mogelijkheden en weten wat waar zit en hoe het een beetje in zijn werk gaat, begon het al ergens op te lijken.

Twintig minuten

Nog eens twintig minuten later hadden we het idee dat regisseur Micheal Mann had gewild dat hij een scène als deze in zijn film had gehad. We hadden 'over the shoulder'-shots waarin Niko aan het schieten was en close-ups van het bloed dat uit agenten spoot wanneer ze geraakt werden. Maar het mooiste was misschien wel het shot uit de auto van twee in paniek geraakte vrouwen die door het vuurgevecht heen scheurden en daarbij een politie-agent aanreden om vervolgens de auto in een busje te parkeren.

En dat is ook gelijk de reden dat een video-editor werkt in GTA. In games als Halo 3 waarin je ook video’s kunt bewerken, zul je niet zo snel een spookrijder tegenkomen, of iemand over straat zien lopen die zich er helemaal niets van aantrekt. Dat gebeurt in GTA wel. De stad om je heen leeft en al zie je dat niet altijd als je de game speelt, zodra je de controle neemt over de camera zie je dat er zoveel meer gebeurt dan wat je zelf ziet in de game.

GTA leeft

Om aan te geven dat GTA IV echt leeft, heeft Rockstar een filmpje gemaakt waarbij ze een willekeurige NPC uit de game een dag gevolgd hebben. En hoewel hij niet veel deed, had hij zeker wel een doel. Zo ging hij naar de bank om geld te pinnen en liep hij naar een hot dog-stand om daar een broodje te kopen. En al die dingen die er omheen gebeuren maken het zo leuk om een video te maken in de editor. Je ziet zoveel meer van GTA dan wanneer je het alleen maar zou spelen.

Maar het gebruiksgemak van de editor zou op dit moment de fun nog wel eens kunnen verpesten. Als je niet bekend bent met een beetje een videobewerking programma, dan is het nogal een hoge instap. De menu’s zijn vrij uitgebreid en niet altijd even duidelijk ingericht. Daardoor ben je vaak bezig met het zoeken naar de juiste functie. Maar goed, het is dan ook nog niet helemaal af. En wij kunnen ons voorstellen dat er nog wel wat werk in het makkelijker maken van de menustructuur gaat zitten.

Vooralsnog is de toevoeging van de video-editor aan GTA IV voor de pc een goede stap. Je kunt er complete films mee maken en eruit gooien op volledig HD formaat zonder al teveel moeite. Goed, je moet er even aan wennen en er even wat tijd in steken, maar dan heb je ook wat. En misschien is het niet bewust gedaan, maar door het gebruik van dit extraatje zie je wel veel meer van de wereld van GTA IV. En dat is natuurlijk altijd goed. Wij verwachten dan ook complete films die gemaakt zijn in Liberty City met behulp van deze nieuwe tool.


Platform: PC, PS3, Xbox 360 | Release: reeds verschenen (Xbox 360, PS3), TBC (pc)