Na Microsoft (Amped) en EA (SSX) komt nu ook Ubisoft met een eigen snowboardgame: Shaun White Snowboarding. De previewversie belooft alvast veel goeds.

Shaun White Snowboarding (SWS) is een verrassende stap van Ubisoft. In de eerste plaats omdat de ontwikkelaar en uitgever nog helemaal geen ervaring heeft met het maken van games die gebaseerd zijn op extreme sporten. Maar minstens net zo verrassend is het feit dat Ubisoft de engine van Assassin’s Creed gebruikt voor dit spel, dat toch wel van een heel ander kaliber is.

Veel vrijheid

Net als Assassin’s Creed is SWS echter een game die de speler veel vrijheid biedt in een grote open ruimte. Dit snowboardspel is op zijn manier eveneens een free-roaming spel, waarbij je als speler mag gaan en staan waar je wilt. De game biedt vier bergen, verspreid over de wereld, die allemaal vanaf het begin toegankelijk zijn. Je kunt deze bergen afglijden, stunts uithalen en andere mensen van de sokken boarden. Wil je weer naar de top van de berg, of reis je liever meteen naar de andere kant van de wereld, dan kan dat. Met een paar drukken op de knop word je door een helikopter gedropt op de plek die je wilt.

Dat neemt overigens niet weg dat vaardige spelers beloond worden. Zo begin je als rookie en dat is te zien. Je personage wappert met zijn armen als ’ie een sprong maakt, maakt hij een wat wankele indruk en kent nog niet zoveel trucjes. Door wedstrijden te winnen en trucs met succes te voltooien, word je een steeds betere snowboarder. Je personage gaat dan zichtbaar stijlvoller te werk en ziet zijn trukendoos alsmaar voller worden. Uiteraard verdien je ook de nodige cash door mee te doen aan competities, waarmee je betere boards en stoerdere kleding en accessoires kunt kopen.

Coole outfit

Een coole outfit is geen overbodige luxe, want je moet je natuurlijk wel kunnen vertonen aan je vrienden en kennissen. Deze zijn volop aanwezig in SWS. Althans, die mogelijkheid is er. Met een druk op de vierpuntsdruktoets ben je ingelogd en kun je je online vrienden tegenkomen op de berg. Vervolgens kun je simpelweg zij aan zij de berg afdalen, maar leuker is het om een wedstrijdje te starten. Ook dit is een kwestie van enkele drukken op een knop. Daarnaast is het mogelijk om je vetste trucs op te nemen en deze filmpjes online met anderen te delen.

Aanvankelijk zal het wel even bij geklungel blijven. De besturing – springen met de rechtertrekker, je lichaam draaien met de linkerpook en de voeten met de rechterpook – is even wennen, maar al snel tover je op deze manier enkele moddervette moves tevoorschijn. Wat realisme betreft zit SWS een beetje tussen Amped 3 en SSX in. Ubisoft heeft de game niet zo arcade gemaakt als EA’s snowboardtitels, maar ook niet zo realistisch als de laatste Amped.

Respect

Zo moet je je trucs goed landen om er maximaal ‘respect’ voor te krijgen, maar krijg je daarbij wel visuele hulp, in de vorm van een metertje dat aangeeft of je ‘in het groen zit’ of juist niet. Daardoor kun je nog vlak voor je landing een beetje bijsturen en een buiteling door de sneeuw voorkomen.

Die sneeuw ziet er overigens geweldig uit. SWS biedt je enorm de ruimte en laat je dan ook erg diep in de verte kijken. Dit maakt het mogelijk om je trucs al een beetje vooruit te plannen, al moesten we in de previewversie nog wel rekening houden met bomen en andere obstakels die soms plotseling in beeld springen.


De vier grote sneeuwpistes zitten elk vol met schansen, hekjes, obstakels, hutten en skiliften. Ook zijn er plekken met lawinegevaar en diepe kloven, waar je in te pletter kunt storten. Ondertussen werkt de camera, die standaard vijf standpunten heeft, uitstekend mee aan de flow van de game. Zo wordt er netjes uitgezoomd voor een grote sprong, zodat je het perfecte overzicht hebt, wanneer je al trukend de diepte in stort.

Ubisoft lijkt met Shaun White Snowboarding een geweldig debuut te gaan maken in de wereld van extreme sports. De snowboardgame is groots en toegankelijk van opzet, kent een lekkere besturing en coole en eenvoudige multiplayer features. Mocht je deze winter geen zin hebben om je benen te breken, dan wordt Shaun White Snowboarding zeer waarschijnlijk een prima alternatief.


Platform: Xbox 360, PS3, pc, PS2, Wii, DS, PSP | Release: 13/11/2008 (Xbox 360, PS3, Wii, DS, PSP), 27/11/2008 (pc, PS2)