Tot grote verbazing van Sony zelf lijkt sociaal gamen het meeste aan te slaan in Europa. Japan en Amerika zijn er niet vies van, maar behalen niet het niveau van de Europeanen.

“Ik denk dat het succes dat we hadden in Europa op het vlak van sociaal gamen in het PS2-tijdperk een verrassing was. Niemand had het verwacht en wat we nu proberen, is ervoor te zorgen dat een geheel nieuw genre zekerheid heeft voor toekomstige PlayStation ontwikkelingen”, aldus Jamie Macdonald, de Europese vice president van Worldwide Studios.

“Het is niet zo dat het sociaal gamen werd genegeerd, het was gewoon een verrassing voor iedereen. En om eerlijk te zijn, vanuit ons standpunt was het meer een succes in Europa dan in Japan of Amerika. Het is nog redelijk succesvol in de Verenigde Staten, maar ik denk dat we kunnen zeggen dat het niet veel doet in Japan.” Games als SingStar, Buzz en EyeToy hebben hun populariteit in Europa al bewezen. Sony hoopt dit nu door te zetten naar de PlayStation 3 met opvolgers op deze games en nieuwe titels als LittleBigPlanet.