In de nieuwste Guitar Hero kunnen we met een drumstel en een microfoon aan de slag en is de vertrouwde plastic gitaar in een nieuw jasje gestoken. Hoe spelen deze instrumenten?

Laten we beginnen bij de grootste toevoeging, het drumstel. Dat speelt erg lekker en voelt zeer solide aan. Ik maakte mij in het begin nogal zorgen om de twee bekkens die boven de drie drumpads hangen. Die zagen er namelijk een beetje fragiel uit. En je wilt je als drumheld natuurlijk wel helemaal kunnen uitleven op je favoriete nummer.

Rubberen bekkens

Gelukkig zijn de bekkens een stuk steviger dan ze er uitzien op de screenshots en in de trailers. Ze zijn gemaakt van rubber en zijn een stuk dikker dan ik had verwacht, zeker op het punt waar ze aan de rest van het drumstel vast zitten. Hierdoor kan je er zonder problemen redelijk hard op meppen met de bijgeleverde houten drumstokjes. Een nadeel is wel dat ze daardoor niet echt aanvoelen als bekkens, omdat ze amper meeveren als je er op slaat.

Ook moest ik naar mijn idee af en toe best hard slaan en moest ik vrij nauwkeurig in het midden slaan omdat de game het anders niet ontving. Dit merk je echter alleen als je expres zachter gaat slaan, want als de muziek eenmaal begint te spelen begin je automatisch vrolijk op de maat mee te meppen en is er over het algemeen niks aan de hand.

Tupperware drumstel

De drums zelf voelen ook heel erg goed aan. Het geheel is verbonden met solide stukken plastic waardoor het er sowieso al stukken steviger uit ziet. En om gelijk maar even de onvermijdelijke vergelijking met Rock Band uit te weg te ruimen: ja, dit drumstel is een stuk beter. De drums zijn aan de zijkanten afgesloten en zitten dus vast aan de basis van het drumstel, terwijl de drums van Rock Band enigszins boven de basis hingen.

Hierdoor hoorde ik wel af en toe een raar vacuüm-plopje tijdens het spelen, alsof ik op een ballon aan het slaan was. Maar ze maken aanzienlijk minder geluid dan die van Rock Band, waar je af en toe het idee kreeg dat je op een Tupperware-setje aan het drummen was. Dat is natuurlijk wel zo prettig bij een spel waar de muziek van essentieel belang is.

De Guitar Slider

Ook de gitaar is flink onder handen genomen. De grootste toevoeging is de Guitar Slider die zich onderaan de hals van de gitaar bevindt. Deze aanraakgevoelige strook is onderverdeeld in vijf vakjes met dezelfde kleurtjes zoals we die op de knoppen bovenaan de hals vinden.

Ik gebruikte de slider voornamelijk voor speciale effecten die je tijdens lange noten toe kan voegen. Als je bijvoorbeeld een seconde of vijf het groene vakje ingedrukt moet houden, sla je deze op de normale manier aan en ga je met je rechterhand naar de slider. Je beweegt daar vervolgens je vingers een beetje heen en weer, terwijl je met je linkerhand het groene knopje ingedrukt houdt. Op deze manier krijg je een effect waar je bij een echte gitaar zo'n duur wah-wah pedaal voor nodig hebt.

Je kan het echter ook gebruiken tijdens speciale solo's. Tijdens sommige gedeeltes van het nummer krijgt de 'highway' waar de noten op voorbij komen een paarse achtergrond en worden de verschillende noten verbonden door een roze draadje. Als dat gebeurt, kan je de slider gebruiken en kan je van de ene noot naar de andere schuiven voor een speciaal effect. Nadat de solo is afgelopen gaat de muziek echter gelijk verder dus moet je razendsnel weer terug naar de gewone opstelling. Daarom kan je deze functie van de slider eigenlijk alleen gebruiken als je een nummer vaak genoeg hebt gespeeld om hem vrijwel uit je hoofd te kennen.

Microfoon

De microfoon is niet heel bijzonder. Ik vind hem er wel beter uitzien dan die van SingStar, die er echt uitziet als speelgoed, maar erg veel verschil met de Rock Band-microfoon is er niet. Het is wel weer vervelend dat je ook een controller moet aansluiten als je met de microfoon speelt, omdat op de microfoon (in tegenstelling tot het drumstel en natuurlijk de gitaar) geen knopjes zitten om door de menu's te scrollen.

Het is duidelijk te zien dat de ontwikkelaar van Guitar Hero World Tour heeft gekeken naar de zwakke punten van het drumstel van Rock Band en ze zijn er in geslaagd met een betere versie te komen. De bekkens geven het net dat beetje meer realisme en ze zijn solide genoeg om een flinke klap op te vangen. De Guitar Slider is een leuke toevoeging, maar lijkt vooral voor de fanatieke Guitar Hero-spelers weggelegd. Over de microfoon valt, zoals gezegd, niet heel veel te vertellen. Dat is gewoon een hele degelijke microfoon, zonder extra toepassingen.


Platform: Xbox 360, PS3, Wii, PS2 | Release: 21 november 2008