Het zal voor de meeste mensen niet verbazingwekkend zijn, maar Army of Two, Battlefield: Bad Company en Dead Space krijgen allemaal een vervolg.

Momenteel is EA druk bezig met het plannen van de sequels. Daarnaast wil de uitgever graag de franchise uitbreiden rond Dead Space. Electronic Arts is nu met de filmindustrie aan het praten over een mogelijke film rond de game. Ook mogen we boeken verwachten die verder ingaan op het verhaal en er is eveneens een mogelijkheid dat er speelgoed gaat verschijnen rond deze horror shooter.

Toch betekent dit niet dat EA weer in hetzelfde straatje beland als voorheen. Toen kreeg de uitgever vooral kritiek, extern en intern, dat het bedrijf leefde van licentiegames, sequels en sportgames. Frank Gibeau van EA bevestigt nu dat ook intern teams het beu waren dat ze te weinig creatieve vrijheid kregen. Daarom is EA zich meer gaan richten op nieuwe franchises.

Eisen

Toch zijn er wel eisen waaraan nieuwe franchises moeten voldoen. Gibeau heeft het liefst een franchise die globaal goed ontvangen wordt en die voor minstens drie platforms verschijnt. Verder moet de titel open staan voor uitbreidingen en sequels. Het team achter de game moet met andere woorden verder kunnen denken dan de eerste game.

De executive producer van Dead Space, Glenn Schofield, ziet de franchise achter Dead Space wel zitten. Hij wil zelfs dat de film een brug creëert tussen de eerste en de tweede game. En hoopt dat hij genoeg inbreng heeft in de film om zo te voorkomen dat het een 10 miljoen dollar-film wordt. Hij juicht de toevoeging van boeken, strips en films ook toe, want volgens hem krijgt de game op die manier meer diepgang en wordt het algemene verhaal veel sterker. De voorwaarde is wel dat de verschillende media met elkaar blijven communiceren en elkaar ideeën toewerpen.