Het heeft een hele tijd mogen duren, maar eindelijk mag AMD zich weer eens de snelste noemen op het gebied van videokaarten. De nieuwe Radeon HD 4870 X2 is momenteel het krachtigste beeldkanon en we hebben hem uitvoerig getest.

De nieuwe Radeon HD 4870X2 is op alle vlakken een monster te noemen. De videokaart is gebaseerd op de toch al niet misselijke Radeon HD 4870. Maar in dit geval zitten er twee RV770 GPU’s op die in een soort van CrossFire-mode samenwerken. Omdat AMD daarbij geen concessies heeft gedaan en de kloksnelheden op hetzelfde peil heeft gehouden, moet dit gruwelijke prestaties neerzetten in games. Ook de 2GB eigen videogeheugen draagt daar aan bij.

Uiterlijk

Maar, zoals gezegd, deze videokaart is niet alleen onder de motorkap een beest. De Radeon HD 4870 X2 meet ruim 27 centimeter in de lengte. Dat is lang. Wees er zeker van dat deze kolos in je kast past, voor je hem in huis haalt. Uiteraard is de videokaart, net als de 4870, voorzien van een dubbelslotskoeler, die de warme lucht aan de achterkant van je pc de kast uit blaast.

Verder valt op dat bij dit geval de twee voedingsaansluitingen naar beneden wijzen, als je de kaart inbouwt. Waarom hiervoor is gekozen, is niet helemaal duidelijk, maar het zorgt er in elk geval voor dat je de kabels van je voeding net wat verder moet trekken om ze goed aan te sluiten. Daarbij is een van de twee aansluitingen een 8-pins voedingspoort, de andere is 6-pins. Wil je de videokaart overclocken (voorlopig is daar geen enkele reden toe), dan is het noodzakelijk om een voeding aan boord te hebben met minimaal één 8-pins kabel.

Flinke stroomkosten

Dit monsterlijke geval zal ook zorgen voor een flinke energierekening. Tijdens het gamen verslurpt deze ene grafische kaart meer dan twee GeForce 8800GTX-kaarten en dat waren al geen zuinige beestjes. Gedurende een potje Call of Duty 4 maten we een totaal systeemverbruik van maar liefst 458Watt (een gewone 4870 zorgt voor een totaalverbruik van ongeveer 320Watt). Hangen we rond in Windows Vista, dan zakt het verbruik terug naar 258Watt, nog maar zo’n 50Watt meer dan zijn kleine broer met enkele videochip.

In de doos

Club3D levert de videokaart in een vrij bescheiden verpakking, zeker in vergelijking met andere fabrikanten. Maar ook de inhoud is, naast de kaart zelf natuurlijk, vrij basic gehouden. Je vindt de standaard adapters die DVI omvormen naar HDMI en D-Sub. Ook een snelinstallatiegids en driver-cd ontbreken niet, evenals een tv-out snoertje. Een game wordt niet meegeleverd.

Wel zit een CrossFire-brug in de doos, voor als je twee van deze monsters in CrossFire wilt laten werken. Leuk voor de toekomst misschien, maar voor dit moment is het niet aan te raden om twee van deze videokaarten in je game-pc te zetten. De huidige processors zijn namelijk echt nog niet toegerust op dit onstuimige grafische geweld.

Razendsnel

Sowieso is extra snelheid op dit moment echt niet nodig. Eén zo’n 4870X2 zorgt in bepaalde games al voor bizarre prestaties. We hebben de Radeon HD 4870X2 losgelaten op dezelfde games als zijn eerder besproken collega’s van AMD en Nvidia. Dat zijn dus Call of Duty 4, Company of Heroes, Crysis, Half Life 2 Episode 2, Race Driver GRID en World in Conflict. In elke game laat deze snelste videokaart ter wereld de concurrentie duidelijk achter zich.

Behalve dan in Crysis. Wat die game betreft, hebben we de indruk dat de nieuwe Radeon nog lang niet het achterste puntje van zijn tong heeft laten zien. Hopelijk zal een stel verbeterde drivers hier voor verbetering zorgen. Duidelijk is hiermee echter wel dat de Radeon HD 4870X2 niet in elke game vergelijkbare performance-winst zal opleveren. Aangezien de videokaart gebruikmaakt van een soort interne CrossFire, is dat ook niet zo vreemd.

Groot beeldscherm

Verder valt op dat de videokaart meestal pas echt tot zijn recht komt op hoge resoluties en met de zwaarst mogelijke grafische instellingen. Game je nog op een 22” of kleinere monitor, dan zou het zonde zijn om deze krachtpatser in je kast te proppen. In dat geval ben je bijna net zo goed uit met een veel voordeligere Radeon HD4870 of GeForce GTX 260.

Ook is het raadzaam om je processor flink over te klokken, wil je deze videokaart bijzetten in je gamesysteem. De 4870X2 levert zo’n power dat een processor hier op normale snelheid lang niet alles uit zal weten te halen. Wil je echter het beste van het beste, heb je een 24 inch of groter beeldscherm en heb je je processor rond de 4GHz draaien, dan is de Radeon HD 4870X2 simpelweg de bruutste videokaart van het moment.

De Radeon HD 4870X2 is één brok ruwe, ongebreidelde kracht. Met deze krachtpatser is het heerlijk gamen, maar je moet er wel 400 euro voor neerleggen én over de randapparatuur en processorkracht beschikken om echt wat van die pure power te kunnen merken. Heb je daar geen problemen mee, dan is deze videokaart gewoon één grote natte droom die werkelijkheid is geworden.


Testsysteem:
Moederbord: Gigabyte X48-DQ6
Processor: Intel Core 2 Duo E8500 @ 3,8GHz
Geheugen: Corsair 4GB DDR2-800MHz, dual channel
Harddisk: 2x Seagate 7200.10 320GB, Raid-0
Soundcard: Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty Pro
OS: Windows Vista Home Premium, 32-bit
Beeldscherm: LG FLatron L245WP-BN

Check alle benchmarks van deze test