Uitgever Square-Enix heeft de afgelopen tijd vooral veel Final Fantasy-delen naar de handhelds gebracht. De uitgever heeft naast Final Fantasy nog een goed lopende franchise, die jammer genoeg pas sinds kort in Europa verscheen.

Het heeft tot 2006 moeten duren voordat Dragon Quest officieel voor de eerste keer in Europa verscheen. Dat was ondertussen alweer het achtste deel in de franchise. Square-Enix wil de gamers nu bekender maken met hun op één na populairste franchise. Dragon Quest IV: Chapters of the Chosen is de eerste in een lange rij ports naar de DS.

Dragon Quest IV vertelt in totaal vijf verhalen. Ieder hoofdstuk vertelt het verhaal van een personage en in het vijfde hoofdstuk komen ze elkaar tegen bij de held waarover zoveel wordt gesproken. Het grappige is dat jij eigenlijk de held bent en dat je pas op het einde van de game controle krijgt over dat personage.

Verfrissing

De manier waarop het verhaal wordt gebracht is verfrissend en verrassend. Persoonlijk had ik me al voorbereid op de standaard verhalen die je vaak in JRPG’s tegenkomt. Uiteraard kom je de nodige cliché dingen tegen, maar het geeft niet het verstofte gevoel als bijvoorbeeld oude Final Fantasy-games soms geven.

In het begin krijg je een kleine introductie van de held, waarna je vervolgens met het eerste personage mag spelen. Ragnar McRyan is een oude koninklijke ridder die gaat uitzoeken waarom er kinderen verdwijnen in het koninkrijk. Hij komt er uiteindelijk achter dat Estark, the Ruler of Evil, zal terugkeren, maar dat hij kan tegengehouden worden door een jonge held. Estark weet dit en laat zijn onderdanen kinderen ontvoeren en vermoorden om zo te voorkomen dat de held volwassen wordt.

Dag- en nacht-cyclus

De game heeft uiteraard de nodige dorpjes waar je kan rusten, het spel opslaan (in de kerk) en items en wapens kan kopen. Door conversaties aan te gaan in het dorp kom je telkens verder in het verhaal. Dragon Quest IV heeft verder een dag- en nacht-cyclus. Zo kunnen situaties in een dorp anders zijn als het donker is en je moet dan ook het dorp rond die tijd eveneens verkennen. Vijanden buiten de dorpen veranderen eveneens wanneer het nacht wordt.

Gedurende de eerste hoofdstukken zul je altijd controle hebben over de hoofdrolspeler van het hoofdstuk. Er zullen wel gasten bijkomen die je helpen tijdens je tochten, maar je hebt daar geen controle over. Dat is misschien handig, maar de AI wil wel eens foute keuzes te maken, wat behoorlijk frustrerend werkt. Gelukkig blijft dit erg beperkt.

Simpel, maar vermakelijk

In tegenstelling tot veel andere RPG’s behoud je ervaringspunten wanneer je dood gaat. Stel dat je door een dungeon aan het grinden bent en je bent vijf levels omhoog gegaan en vervolgens ga je dood. Dan kom je terug in de kerk van het dichtstbijzijnde dorpje, maar je behoudt je level en de items die je daar hebt gevonden.

De eerste hoofdstukken blijven wat betreft de gevechten behoorlijk saai. De hoofdpersonages hebben bijvoorbeeld geen magie en het blijft overwegend bij simpele aanvallen uitvoeren. Je tegenstanders zijn leuk geanimeerd en je ziet ze vanuit first person. Later in de game zul je meerdere vervoersmiddelen tegenkomen waardoor je met steeds grotere groepen kan rondtrekken.

Dragon Ball

Dragon Quest is sinds het begin van de serie al getekend door Akira Toriyama, de grote man achter Dragon Ball en Blue Dragon. Zijn stijl is daarom ook erg duidelijk terug te vinden in de game. De muziek kan beschreven worden als niets speciaals. Het is de muziek die je verwacht bij een RPG en meer hoeft het ook niet te zijn.

Dat Dragon Quest IV een port is, is overduidelijk. Er zijn wel wat extra toevoegingen in vergelijking met de originele game, maar die waren er ook al toen de game voor de eerste keer werd geport naar de PlayStation, dus eigenlijk kun je niet stellen dat er veel tijd in is gestoken. Toch maakt dit erg weinig uit aangezien de titel hier nooit eerder is verschenen en zo goed als niemand Dragon Quest IV dan ook heeft gespeeld.

Dragon Quest IV: Chapters of the Chosen geeft je ondanks zijn leeftijd (de game is al meer dan 15 jaar oud) niet het gevoel dat je net een game onder een paar centimeter stof vandaan hebt gehaald. Het verhaal blijft erg interessant en ook de gameplay kan er nog prima mee door. Zelfs grafisch ziet de game er amper oud uit en is daarom een ideale port voor de DS. RPG-liefhebbers kunnen hun hart ophalen met deze game. (76%)


Platform: DS | Release: reed beschikbaar