Sid Meier’s Civilization is al sinds het eerste deel in 1991 een begrip voor liefhebbers van turn based strategy-games. Binnenkort waait met de uitbreiding Civilization IV: Colonization een frisse wind door de serie.

Sinds de release van het geprezen Civilization IV in 2005, zijn er twee uitbreidingen verschenen die, zoals meestal in het geval van een add-on, verder bouwden op de toch al uitgebreide mogelijkheden van het origineel. Nieuwe eenheden, nieuwe research en nieuwe doelen. Kort door de bocht meer van hetzelfde dus, al was dat gezien het succes van deel IV precies waar de fans op zaten te wachten. Deze derde uitbreiding gaat echter een andere richting in en is een remake van de serie spin-off Colonization uit 1994.

Grootste verschil is dat je in deze uitbreiding geen volledige reis door de geschiedenis maakt, zoals gebruikelijk in de Civilization-reeks, maar in plaats daarvan een specifieke tijdsperiode te spelen krijgt. Wie een beetje op de hoogte is van kolonisatie, zal bij het horen van het jaar 1492 dan ook meteen te binnen schieten dat het hier gaat om de ontdekking en bevolking van de Nieuwe Wereld, ofwel Amerika. Meteen na de ontdekking van het nieuwe werelddeel door Columbus, trokken verschillende Europese naties naar dit onbekende en veelbelovende land, veelal om er een nieuwe start te maken.

Bloeiende economie

Vier van de belangrijkste landen uit die tijd spelen de hoofdrol in de game en aan jou de keuze welke je vertegenwoordigd. Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland hebben een schip klaar staan en uiteraard heeft ieder land zijn eigen voordelen. Zo hebben de Engelsen de goedkoopste uitrusting voor soldaten en de Nederlanders de meest stabiele economie.

En net dat laatste heeft zeker in de beginfase van de game een belangrijke waarde, want als je eerste kolonisten al schietend uit de boot komen rennen, is je avontuur van extreem korte duur. Het opbouwen van een nederzetting met een bloeiende economie is je voornaamste doel en vrede met de oorspronkelijke bewoners en andere koloniserende landen is dan ook goud waard.

Grondstoffen

Letterlijk zelfs, want handel met omringende volken en het thuisland, levert goederen en uitrusting op waar je anders maar moeilijk aan komt. Zo kun je aan grondstoffen als katoen, koffie, dierenhuiden en allerlei specerijen komen in de Nieuwe Wereld, die in Europa goud opleveren.

Daarmee kun je specialisten in bijvoorbeeld mijnbouw of visserij over laten komen, om je productie verder te verhogen. Pas na verloop van (veel) tijd, als je kolonie uit meerdere nederzettingen bestaat en je economie op volle toeren draait, kun je gaan toewerken naar het uiteindelijke doel van de game: het verklaren van je onafhankelijkheid van je oude thuisland.

Naast de twee hoofdscenario’s waaruit je kunt kiezen, het koloniseren van de Nieuwe Wereld of het Caraïbisch gebied, zijn er ook allerlei andere scenario’s om te voltooien. Deze variëren van het volledig veroveren van Canada of Zuid-Amerika, tot het bezetten van het volledige westelijk halfrond en dus van de Noordpool tot en met het zuidelijkste puntje van Chili.

Vele tientallen uren

Om maar een idee te geven van de enorme schaal van de game en de vele tientallen uren waar je je ermee kunt vermaken. En als je dan uiteindelijk toch uitgekeken raakt op de singleplayer, dan biedt Colonization ook nog allerlei multiplayer-mogelijkheden, lokaal of via internet of zelfs via email. Je speelt dan steeds een beurt en wacht tot de ander reageert, waarmee een tijdrovende game als deze zelfs nog tussendoor gespeeld kan worden.

Civilization IV: Colonization wordt, ik zou bijna zeggen gewoon weer, een potentiële nieuwe verslaving voor de fans van de serie. Doordat de game stand-alone is en geen voorkennis vereist van het origineel, kan het ook een ideale instap zijn voor iedereen die de zich nog nooit aan de typische Civilization-gameplay gewaagd heeft. In het begin zul je door de vele mogelijkheden misschien moeite hebben om echt op gang te komen, maar eenmaal bezig zul je merken waarom de serie al zoveel jaren een naam hoog houdt onder de turn based strategy-games.


Platform: PC | Release: 26/09/2008