Zoals we eerder aankondigden, heeft Acer inmiddels haar eerste gaming-pc’s gelanceerd. Acer leverde ons de Predator Crusher voor een nadere kennismaking.

De Predator pc’s zijn beschikbaar in vier varianten, met prijzen die uiteenlopen van 1799 tot 3999 euro. De Crusher is het op één na krachtigste model, met een prijskaartje van 2999 euro. Daarvoor krijg je een indrukwekkend systeem met onder meer een Intel Core 2 Extreme QX9650 quadcore processor (3GHz) met vloeistofkoeling, 4GB geheugen (800MHz) en twee Geforce 9800 GTX videokaarten in SLi.

Compleet

Onder de oranjekleurige motorkap vinden we verder een moederbord met Nforce 780i-chipset (speciaal voor Acer geproduceerd door MSI), een 750 Watt voeding en een flinke dosis harde-schijfruimte: in de Crusher treffen we twee Western Digital schijven aan van elk 640GB voor de opslag van data, terwijl het besturingssysteem en de games geïnstalleerd kunnen worden op een lekker snelle Western Digital Raptor-schijf van 150GB.

Daarnaast heeft het apparaat alvast een Blu-ray-speler aan boord en zijn er uiteraard ook een dvd-brander en ingebouwde cardreader aanwezig. Verder wordt de Acer Predator standaard geleverd met een vrij uitgebreid softwarepakket, bestaande uit een 64-bits versie van Windows Vista Home Premium, een veiligheidssuite van McAfee en back-upsoftware. Bovendien levert Acer een uiterst compleet mediapakket mee, waarmee films en muziek kunnen worden afgespeeld, evenals volledige Blu-ray-films.

Plastic

Hoewel de componenten niet voor de poes zijn, is de bijzondere behuizing toch het eerste wat opvalt aan de Acer Predator. De kopermetallic kast is een indrukwekkende verschijning, die je niet even wegmoffelt onder je bureau. Het is wel erg jammer dat de kast, die op het oog misschien erg stevig en metaalachtig lijkt, in de praktijk van plastic blijkt. Je moet goed uitkijken waar je de behuizing vastpakt als je hem wilt verplaatsen, want sommige stukjes plastic voelen alsof ze zo kunnen breken.

De oranje voorkap kun je naar boven schuiven om jezelf toegang te verschaffen tot de optische drives en de cardreader, die in de - daadwerkelijk predator-achtige – zwarte ‘grill’ aan de voorkant zijn verwerkt. Ook kun je dan een extra deurtje openen, waarachter de hotswapbay met harddisks zit verwerkt.

Handig met harddisks

De drie meegeleverde harddisks zijn hier middels een simpel mechanisme uit de kast te halen, zonder dat je daarvoor de hele behuizing hoeft open te schroeven. Net zo makkelijk is het dus om even een ‘schijfje’ bij te plaatsen, mocht je even wat kopietjes willen maken van de harddisk van een vriend, of mocht je gewoon wat extra schijfruimte nodig hebben.

Een ander handigheidje treffen we aan in de vorm van het bijgeleverde muis- en toetsenbord-duo. De Predator wordt geleverd in een gigantische doos, waar naast de pc, boekjes en aansluitkabels ook een Logitech G15 toetsenbord en G5 gaming muis in zitten. Deze randapparatuur wordt gelukkig geleverd in originele doos en met alle benodigde software. Je haalt dus een zeer compleet systeem in huis. Je hebt alleen nog een beeldscherm nodig en je kunt aan de slag.

Aan de slag

De Predator is natuurlijk bedoeld om mee te gamen. En met zijn twee krachtige GeForce videokaarten stelt de Crusher niet teleur. Zelfs de meest veeleisende games zijn vloeiend te spelen. Wel zijn deze videokaarten inmiddels alweer aan alle kanten voorbijgestreefd door de nieuwste grafische insteekkaarten van Nvidia en AMD. Hierdoor blijven de prestaties van de Crusher in een aantal gevallen achter bij ons veel goedkopere testsysteem met één enkele Radeon HD 4870.

Een ander minpuntje is de vaste keuze voor quadcore processors. De Core 2 Extreme 9650 van de Crusher is een geweldige krachtpatser als het aankomt op videobewerking. Draai je echter simpelweg een spelletje, dan zijn de prestatieverschillen met een goede dualcore processor verwaarloosbaar, terwijl een dergelijke CPU al snel zesmaal minder kost.

Overclocken en koeling

Ook de overclockmogelijkheden vallen enigszins tegen. De vloeistofkoeling zorgt ervoor dat je de processor zonder al te veel problemen honderden megahertz sneller laat lopen. Maar helaas werkt het bijgeleverde moederbord niet mee. Een opgevoerde FSB van 1600MHz zorgt al snel voor een te hete chipset, waardoor het systeem instabiel wordt.

Hoewel Acer dus veel aandacht lijkt te hebben besteed aan de processorkoeling, blijft de koeling van de chipset en de videokaarten daar een flink eind bij achter. Waarom wel vloeistofkoeling op de CPU, maar niet op de grafische kaarten? We snappen die keuze niet helemaal, net als de keuze voor geheugenreepjes zonder heatspreaders, trouwens.

Acer mag zich naar eigen zeggen dan vriendelijk opstellen richting gamers die graag zelf aan hun pc klussen (de behuizing is makkelijk te openen en er wordt een antistatisch polsbandje bij het systeem geleverd), dat maakt de Predator nog niet per se een pc die we zelf zouden samenstellen. Daarvoor vallen bepaalde componenten, zoals de exorbitant dure processor en de heatsinkloze geheugenreepjes, te veel uit de toon.

De Predator is dan ook meer geschikt voor gamers die een kant-en-klare, krachtige pc zoeken met extreme looks, maar niet bereid zijn deze zelf in elkaar te schroeven of dit te laten doen door een computerwinkel. De Crusher biedt mooi wel de crème de la crème op processorgebied, een unieke kast met de handige mogelijkheid om harde schijven in een oogwenk te verwisselen, een Blu-ray-station en SLi-opstelling. Feit blijft echter dat je voor aanzienlijk minder geld tegenwoordig een stuk betere prestaties kunt neerzetten.


Check alle benchmarks van deze test