Ongeveer 4 miljoen Chinese jongeren lijden aan internetverslaving en dit komt volgens media in China voornamelijk door het spelen van ‘ongezonde’ online-games.

Volgens The Beijing Times is tien procent van de Chinese internetgebruikers onder de 18 verslaafd aan het internet . Li Jianguo, vice-chairman van de National People’s Congress, wil deze ontwikkeling dan ook tegen gaan door de activiteiten in online-games en de content hiervan strakker te gaan controleren.

Jianguo geeft als voorbeeld dat het mogelijk moet zijn spelers uit een game te gooien als ze een bepaald aantal uren achter elkaar hebben doorgespeeld. De ‘ongezonde’ games waar Jianguo het over heeft zijn overigens niet per se slecht voor de fysieke gezondheid van de speler. “Deze games bevatten ook content die als illegaal of ongepast kan worden beschouwd”, aldus Jianguo. Volgens de vice-chairman zal ook gewelddadige en pornografische content als ongepast worden ervaren.

Meerdere pogingen

De Chinese overheid heeft al meerdere malen een poging gedaan de snel groeiende online-gaming markt in te dammen. Zo gaf het in 2006 de opdracht aan game-ontwikkelaars om een technologie in hun games te bouwen die de echte identiteit van de spelers zou kunnen onthullen.