Uitgever Electronic Arts heeft gezegd dat het bezig is met het ontwikkelen van nieuwe technologieën om de grootschalige handel in tweedehands games tegen te gaan. “De verkoop van deze tweedehands-titels is een zeer groot probleem voor ons”, aldus Jens Uwe Intat van EA.

Voor uitgevers en ontwikkelaars is het opnieuw verkopen van dezelfde game volgens Intat zeer problematisch. De winkelier verdient door het verkopen van dezelfde game dan wel twee keer aan hetzelfde product, de uitgever ziet niets terug van deze goedlopende handel in tweedehands-titels.

EA is machteloos

EA zegt dat ze machteloos staan tegenover deze handel, maar dat ze wel op zoek zijn naar een passende oplossing. Volgens Intat kan hierbij gedacht worden aan bijvoorbeeld een overstap naar digitale distributie.

“Wij verkopen de consument eigenlijk het recht om een bepaalde game te spelen”, zegt Intat. “Als je dat recht vervolgens gaat doorverkopen, doorverkopen en doorverkopen is dat natuurlijk niet vergelijkbaar met het verkopen van fysieke spullen waarbij je te maken hebt met fysieke slijtage.”

Voor iedereen interessant

Intat laat verder weten dan EA niet overdreven hard wil optreden, maar dat ze een oplossing zoeken die voor iedereen interessant kan zijn. “Ik denk dat het online aanbieden een stap voorwaarts is en het zou de huidige problemen geheel kunnen oplossen."