Het zag de afgelopen weken zwart van de videokaarten in Sjefs testlab. Na de twee nieuwste Radeons, heeft hij ook één van de nieuwste videokaarten van Nvidia getest: de GTX 260. Het resultaat lees je hier.

Het zijn geen makkelijke tijden voor Nvidia. De fabrikant van videokaarten en moederbordchipsets had de laatste twee jaar zowat steevast een flinke voorsprong op AMD, als het op de best presterende videokaarten aankwam. Het duurde zo’n twee jaar voordat de concurrent een geduchte tegenstander wist te maken voor de 8800GTX en Ultra, twee videokaarten die ongekend lang hun plek in de top van het segment wisten vast te houden.

Zo’n periode van voorspoed is natuurlijk mooi voor Nvidia. Maar het kan een bedrijf ook opbreken, door de onwillekeurige ontwikkeling van een soort arrogantie. Toen de fabrikant zijn nieuwste twee videokaarten lanceerde, de GTX 260 en 280, werden deze voor respectievelijk zo’n 350 en 550 euro in de markt gezet. Dat bleek te veel van het goede. AMD lanceerde met de Radeon HD 4850 en 4870 twee stevige prijsvechters. Zeker de 4870 bleek een geduchte concurrent voor de twee GTX’en, en dat voor zo’n 100 tot 300 euro minder.

Knieval

Inmiddels heeft Nvidia dan ook een flinke knieval moeten maken. De prijzen van de twee nieuwe topkaarten zijn binnen enkele weken na lancering al gedaald naar zo’n 250 euro voor de GTX 260 en 360 euro voor de GTX 280. Een overgeclockte versie van de GTX 260 is online zelfs al voor 240 euro te koop. Dat maakt een vergelijking met de Radeon HD 4870 natuurlijk weer een stuk interessanter.

En dat is dan ook wat we gaan doen in dit artikel. MSI stuurde ons haar overgeclockte variant van de GTX 260 op. Bij een normale GTX 260 draait de GPU op 576MHz, het geheugen op 999MHz en werken de stream processors op 1242MHz. Bij MSI’s overgeclockte variant zijn die waarden opgeschroefd naar 620, 1080 en 1296MHz. Verder beschikt deze GTX 260, net als zijn soortgenoten, over 192 stream processors, 1,4 miljard transistors en maar liefst 896MB videogeheugen met een 448-bits interface.

In de doos

De GTX 260-OC komt in een doos met hetzelfde formaat als de eerder besproken Radeons, maar dan voorzien van een groen Nvidia-kleurtje, in plaats van de rode AMD-uitvoering. Dit keer heeft MSI wel games bijgevoegd. In de verpakking vinden we schijfjes van Lord of the Rings Online (inclusief gratis maandabonnement) en Colin McRae DiRT.

Ook vinden we hier natuurlijk weer alle standaard kabeltjes en omvormers, zoals een tv-out snoertje en adapters voor het aansluiten van HDMI- of D-Sub kabels. Zelfs een snoertje om audio van de geluidskaart door te lussen naar de videokaart (zodat je beeld én geluid kunt vervoeren over je HDMI-snoer) is aanwezig. Tenslotte zit er een snoertje bij waarmee je een gewone molex-voedingsaansluiting kunt omvormen tot een 6-pins PCI-Express voeding.

Uiterlijk

Net als de Radeon HD 4870 heeft de GTX 260 twee 6-pins PCI-Express voedingskabels nodig. De voedingsaansluitingen zitten aan de zijkant van de videokaart en dus niet aan de kant die naar de voorkant van je pc-kast wijst, zoals bij de Radeon HD 4870. Dit kan problemen opleveren met weerbarstige voedingskabels in combinatie met koelers in het zijpaneel. Verder is de kaart behoorlijk lang (een paar centimeter langer dan de 4870) wat problemen kan opleveren bij gamers met een bescheiden pc-behuizing.

Naast de twee voedingspoorten zit de aansluiting voor het eerder genoemde audiokabeltje. Deze is standaard netjes van een afdekklepje voorzien, zodat er zich geen stof in ophoopt, indien je deze niet gebruikt. Deze aansluitingen zijn voor de rest stijlvol weggewerkt in de prachtig glimmende, hermetisch afgesloten behuizing van de videokaart. Er is geen stukje printplaat meer te ontdekken.

Energieverbruik

Tijdens onze tests viel op dat de nieuwe GeForce in alle gevallen net wat energiezuiniger is dan zijn directe concurrent van AMD. Tijdens het gamen maten we een verbruik van maximaal 305 Watt (compleet systeemverbruik), waar de Radeon HD 4870 geen genoegen nam met minder dan 320 Watt. Buiten games om daalt het verbruik in ons testsysteem tot zo’n 170 Watt, terwijl het bij de 4870 blijft steken op 212 Watt.

Net geen gelijkspel

Dat is leuk voor milieuactivisten, maar wij gamers geven natuurlijk meer om de prestaties. Deze hebben we, net als de vorige keren, gemeten in Call of Duty 4, Company of Heroes, Crysis, Half Life 2 Episode 2, Race Driver GRID en World in Conflict. Ook hebben we de MSI GTX 260-OC proefritjes laten maken in 3DMark 06 en Vantage.

Daaruit kunnen we opmaken dat de GTX 260 geen slechte prestaties neerzet, maar de kaart weet tegelijkertijd niet echt te imponeren in vergelijking met de Radeon HD 4870. MSI’s overgeklokte variant zet dikwijls min of meer dezelfde scores neer als de 4870 en weet hier en daar geval zelfs iets beter te presteren. Maar in met name GRID en Half Life 2 Episode 2 heeft de GTX 260 toch echt het nakijken.

Gezien de prijs kunnen we de GTX 260 dan ook niet echt aanraden als stand-alone videokaart. Hij loopt niet ver achter op de Radeon HD 4870, maar is wel iets duurder. Daar staat natuurlijk tegenover dat MSI twee interessante games bij haar overgeklokte variant levert en dat deze Nvidia-kaart iets energiezuiniger is dan zijn directe concurrent. En als je een nieuw stel videokaarten zoekt voor je SLI-moederbord, verandert dat natuurlijk het hele verhaal. In dat geval levert deze overgeclockte GTX 260-uitvoering veel waar voor je geld.


Testsysteem:
Moederbord: Gigabyte X48-DQ6
Processor: Intel Core 2 Duo E6600 @ 3,33GHz
Geheugen: Corsair 4GB DDR2 @ 734MHz, dual channel
Harddisk: 2x Seagate 7200.10 320GB, Raid-0
Soundcard: Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty Pro
OS: Windows Vista Home Premium, 32-bit
Beeldscherm: LG FLatron L245WP-BN

Check alle benchmarks van deze test