De Star Wars-franchise is zoals iedereen weet enorm. Het hele universum is zo'n beetje beschreven, maar toch is er één grijze zone die vele fans bezig hield. Wat gebeurde er in al die jaren tussen Revenge of the Sith en A New Hope?

The Force Unleashed geeft daar nu een antwoord op. Darth Vader is in die tijd voornamelijk bezig geweest met het elimineren van de overgebleven Jedi die bij de Great Jedi Purge niet zijn vermoord. Tijdens één van zijn tochten, die je zelf speelt, kom je behoorlijk wat Wookies tegen die blijkbaar iets proberen te beschermen. Na de nodige Wookies te hebben omgebracht met behulp van The Force en je lightsaber kom je een Jedi tegen. Deze laat zich minder snel omleggen en na een kort maar krachtig duel kom je er achter wat de Wookies en de Jedi probeerden te beschermen.

Vader vindt een kind die behoorlijk sterk is als het aankomt op The Force. Hij besluit het kind mee te nemen, vermoordt alle getuigen en voedt Starkiller, zo noemt hij de jongen, zelf op. Zelfs Emperor Palpatine is niet op de hoogte van het bestaan van het kind. Dit kun je zien als de intro van de game, maar ook meteen een opwarmer van wat je kan met The Force.

Chokehold-specialist

Het stuk met Vader was enorm indrukwekkend. Je molt enorme houten deuren, werpt grote rotsblokken naar je tegenstanders, gooit met tegenstanders naar andere tegenstanders en alles kan kapot. Vader heeft ook nog eens die beroemde greep van hem, die zijn tegenstander verstikt. Vervolgens gooi je het levenloze lichaam tegen andere aanstormende vijanden.


Het 'ergste' van alles is dat je erg sadistisch te werk gaat. De Wookies waren in de films nog wezens waar je sympathie voor had, in de game heb je een grijns op je gezicht als je vijf van deze langharige reuzen door de lucht ziet vliegen. Je meedogenloosheid kan je overal op botvieren. Medestanders, tegenstanders, niemand is veilig voor je krachten.

Experimenteren met tegenstanders

Aangezien Starkiller officieel niet bestaat, moet je dat later ook zo behouden. Dit houdt in dat je, wanneer je als Starkiller speelt, je ieder wezen dat je heeft gezien beter kan uitmoorden. Het enige nadeel dat je vervolgens kan hebben, is dat je zo hard aan het experimenteren bent met alle krachten dat het soms mis gaat. Je kan tegenstanders namelijk op zoveel verschillende manieren vermoorden dat je je als een kind in een speelgoedwinkel waant.

En dat is nog niet alles. Heb je eindelijk al je krachten onder de knie, dan kun je jouw personage upgraden. Starkiller groeit namelijk naarmate je verder komt in de game. Je verzamelt punten die je kan gebruiken om combo’s aan te leren, maar ook om je krachten en je verdediging te versterken. Zo zul je in het begin lasershots kunnen afweren met je lightsaber, maar na een tijdje kan je ze ook terugkaatsen waardoor de schutter neergeschoten wordt met zijn eigen lasershot.

Overvloed aan mogelijkheden

Dit zorgt er voor dat je eigenlijk nooit een moment van verveling of ééntonigheid zal beleven. De game heeft per level ook nog eens eigen speciale missies, zoals het neerhalen van alle TIE fighters die door de lucht vliegen. Deze missies zijn optioneel, maar je krijgt er natuurlijk wel beloningen voor.

The Force Unleashed is overduidelijk volgeladen met allerlei coole dingen als het aankomt op gameplay, maar ook het verhaal mag er wezen. Je hebt meteen het idee dat je echt diep in het Star Wars-universum zit en dat je in één van de films speelt. De scènes brengen een echt Star Wars-gevoel naar boven. Ik was iedere keer weer benieuwd naar wat het volgende deel gaat brengen, wat er allemaal voor zorgt dat het verslavingsgehalte erg hoog wordt.

Star Wars: The Force Unleashed lijkt alles in zich te hebben om in september een topper te worden. Het verhaal zit goed in elkaar, de gameplay is gevarieerd en erg vermakelijk, grafisch is de game gewoon top en door de kenmerkende muziek krijg je dat typische Star Wars-gevoel. Ik mocht de game maar een uurtje spelen, maar het leek wel alsof de controller aan mijn handen geplakt was. The Force had me met andere woorden behoorlijk onder controle.