Onze golfveteraan Rogier gaat aan de slag met de nieuwe Tiger Woods. Kan de populaire golfgame opnieuw verrassen? GameZ.nl gaat aan de slag met de previewversie.

In de wereld van de sportspellen is het de normaalste zaak van de wereld om elk jaar een nieuwe editie uit te brengen. Het valt voor spelontwikkelaars echter niet mee in zo’n korte periode met een hele ‘nieuwe’ game op de proppen te komen. Na een aantal magere edities van Tiger Woods besloot EA om de game door een nieuwe studio te laten ontwikkelen. Die zet pakte zeker goed uit, want de 08-editie was een enorme verbetering. Eind augustus arriveert de 09-editie van Tiger Woods. Kan EA deze nieuwe versie van genoeg leuke features voorzien?

Het moet gezegd worden dat 09 duidelijk een evolutie is van 08, maar ook fans die bekend zijn met oudere games zullen zich meteen thuis voelen. Omdat Tiger Woods een zeer breed scala aan fans kent heeft Tiger Woods PGA Tour 09 een slimme optie. Coach Hank Haney, die in het echte leven Tiger Woods begeleidt, doet zijn intrede in de game. Via een testje worden de belangrijkste slagen geïntroduceerd. Het resultaat levert de statistieken op waarmee je nieuwe golfer begint.

Een virtuele coach

Een grote aanpassing is dat de eigenschappen van je personage in deze editie nog maar onderverdeeld zijn in vier onderdelen, te weten power, accuracy, short game en putting. Dat is een stuk overzichtelijker. Om te voorkomen dat je na een paar uurtjes een über-golfer hebt, werkt het verbeteren van je personage flink anders. Op basis van je prestaties in de Tiger Challenge of in de PGA Tour stelt je coach een aantal zogenaamde drills samen.

Als je deze oefeningen met succes afrondt, dan levert dit een welkome stijging in je vaardigheden op. Dat werkt goed, maar de drills waren in de previewversie nog niet erg gevarieerd. Ik ben benieuwd of de hele versie meer verschillende soorten oefeningen zal bevatten. Na een welkome stijging van je personage ga je weer verder, in de Tiger Challenge bijvoorbeeld. Die heeft ook een nieuwe opzet gekregen. De Tiger Challenge bestaat uit een reeks verschillende events rond de beroemde golfer. Als je genoeg onderdelen met succes hebt behaald, kan je hem of haar uitdagen.


Beter en slechter worden

Het winnen van deze confrontaties wordt uiteraard steeds lastiger. Met een stijgende spanning en lastige omstandigheden is een foutje snel gemaakt. Een off-day heeft elke gamer wel eens. Dit heeft echter serieuze gevolgen in deze editie van Tiger Woods. Door slechte prestaties dalen de statistieken van je personage. Ik heb gemengde gevoelens hierover, zeker in combinatie met de autosave-functie.

Stel je doet mee aan een toernooi (dat meerdere dagen telt). In het begin gaat het lekker, maar op de finaledag zit het niet mee. Je wilt ze maar niet lekker raken, makkelijke ballen gaan er niet in en de omstandigheden qua wind zitten ook niet mee. Als je dan met hangen en wurgen toch eerste wordt, ben je aan de ene kant opgelucht, maar het niveau van je personage gaat wel naar beneden door die laatste slechte ronde.

Mooier en slimmer

Tijdens het spelen van Tiger Woods PGA Tour 09 valt meteen op dat de game grafisch weer flink beter is geworden. Dat geldt zowel voor de animatie van de verschillende personages als het detail van de golfparkoersen. Naast mooie graphics heeft EA ook nagedacht over een betere interface. De informatie op je scherm is slimmer ingedeeld, waardoor je een beter overzicht hebt. Qua besturing is de 09-editie grotendeels gelijk aan de vorige editie. Wel kan je beter zien als je slag naar links of rechts afwijkt.

Ben je eenmaal goed genoeg, dan is het hoog tijd om je krachten te meten met andere menselijke spelers. Dat kan eigenlijk op twee verschillende manieren. De zogenaamde GamerNet-challenges keren in verbeterde vorm terug in Tiger Woods PGA Tour 09. Het idee is simpel. Maak je een mooi schot (of een goede ronde), dan kan je andere spelers uitdagen om jouw prestatie te evenaren (of verbeteren). Dit bleek in de vorige editie al erg populair te zijn. Deze keer kan je tijdens het spelen van de singleplayer meteen deze uitdagingen opvragen en spelen.

Tegelijk online golfen

Naast deze vernieuwingen is het spelen tegen andere gamers via Xbox Live of PSN verder uitgebreid. Voor snelle partijen of games met veel spelers speel je namelijk tegelijkertijd. De baan van de verschillende ballen wordt dan met behulp van kleuren weergegeven. Helaas heb ik deze mogelijkheden bijna niet kunnen testen, omdat de servers voor de previewversie zeer schaars online waren.

Het ziet er naar uit dat Tiger Woods PGA Tour 09 het zeker in zich heeft om een betere game te worden dan zijn voorganger. Naast veel mooiere graphics, is er duidelijk nagedacht over verbeteringen. Een eenvoudigere manier om je eigen personage te ontwikkelen en een slimmere interface zijn welkome toevoegingen. De nieuwe Tiger Challenge en uitgebreide multiplayer-mogelijkheden lijken de grootste verschillen te zijn ten opzichte van vorig jaar. Of de game zich daarmee genoeg weet te onderscheiden ten opzichte van zijn voorganger lees je in de review, die je rond de release kan verwachten. Tiger Woods PGA Tour 09 ligt 29 augustus in de winkels.


Platform: PS2, PS3, PSP, Wii, Xbox 360 | Release: 29 augustus 2008