Thaise winkeliers hebben de distributie van GTA IV stopgezet nadat bekend werd dat een 18-jarige student een taxichauffeur had neergestoken naar aanleiding van deze game.

De jongen bekende maandag schuldig te zijn aan de moord en wist zelfs te vertellen dat hij dit deed om een bepaalde scène uit Grand Theft Auto IV na te spelen.

De jonge student werd opgepakt toen hij de taxi achteruit een straat in Bangkok probeerde te rijden met de bloedende chauffeur op de achterbank. Volgens de politie heeft de jongen duidelijk aangegeven de moord te hebben gepleegd door de game GTA IV.

Gewelddadige games verbieden

“Hij wou er naar eigen zeggen achter komen of het in werkelijkheid net zo makkelijk was om een taxi te beroven als in de game”, aldus hoofdinspecteur Veeravit Pipattanasak. Volgens het Thaise Ministerie van Cultuur is dit voorval een moment om wakker te worden en gewelddadige games in zijn geheel te verbieden.

“Het is een tijdbom die is gebarsten en de situatie kan nog erger worden”, zegt Ladda Thangsupachai van het Ministerie. “Vandaag is het een taxi-chauffeur, maar morgen kan het de eigenaar van een gameshop zijn."

De beschuldigde student loopt nu kans de doodstraf te krijgen in de vorm van een fatale injectie.