Capcom probeert oude tijden te laten herleven in 1942: Joint Strike. Is de magie nog steeds aanwezig in deze nieuw, maar ouderwetse 2D-shooter? Testpiloot Rogier zocht het voor jullie uit.

Dat klinkt eenvoudig, maar gezien de enorme golf van retro-troep die we afgelopen jaren gezien hebben, is die balans kennelijk toch lastig te vinden. De ontwikkelaars van Capcom hadden de zware taak om zichzelf de vraag te stellen: “Wat maakte het originele 1942 nou zo leuk?” De klassieke game uit 1986 werd eerder al opgenomen in diverse retro-compilaties, maar 1942: Joint Strike is de eerste nieuwe game in de spelserie sinds 1991.

2D-shooters weer populair

In de tussentijd is er veel veranderd. Zo is het 2D-shooter-genre al lang niet meer het meest populair. Toch is dit genre bezig met een bescheiden comeback, mede door het succes van diensten als Xbox Live Arcade, PSN en het recente WiiWare. Toen ik de volledige versie downloadde (een gratis trial met het eerste level, is uiteraard beschikbaar), was ik meer dan nieuwsgierig. Toen ik het spel begon te spelen, kwam dat spannende gevoel weer helemaal naar boven.

Zoals gewoonlijk vliegen de kogels en vijanden je weer om je oren. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe heftiger het is. Het moet gezegd worden dat zelfs de meest ‘makkelijke’ stand een uitdaging is. Toch is 1942: Joint Strike niet te moeilijk. Zo kan je schip meerdere kogels weerstaan en heb je een redelijke hoeveelheid levens. En zelfs als je na een gruwelijke strijd tegen één van de eindbazen het loodje legt, wil je het toch nog een keertje proberen.

Met z’n tweeën

Een vriend kan je dan mooi te hulp schieten. 1942: Joint Strike is namelijk ook co-op te spelen en dat is echt een geweldige aanvulling. Dat kan samen op de bank, maar ook via Xbox Live. Twee zwaarbewapende vliegtuigen hebben immers meer kans. Om het teamgevoel nog extra te versterken heb je bovendien de beschikking over wapens die je met elkaar kan combineren. Dit vergt even wat aanpassing, maar kan echt doorslaggevend zijn bij lastigere tegenstanders. Naast veel lol levert de co-op-modus ook nog eens speciale achievements op (uiteraard alleen in de 360-versie).

1942: Joint Strike is een oldskool 2D-shooter en duidelijk bedoeld voor de oldskool gamer. Behoor je niet tot de groep gamers die vroeger met pijn in je duimen duizenden simpele vliegtuigjes uit de lucht schoten, dan heeft deze game stukken minder aantrekkingskracht. Dat neemt niet weg dat 1942: Joint Strike een schoolvoorbeeld is van hoe je een nieuwe retro-game maakt. Het spel heeft alles wat je van een 2D-shooter mag verwachten. Snelle gameplay, leuke wapens, meer dan genoeg levels. Het nieuwe grafische jasje past perfect en de co-op-mogelijkheden via Xbox Live vormen een prima aanvulling. Een aanrader voor de fans. (85%)


Platform: Xbox 360 (Xbox Live Arcade), PS3 (PSN) | Release: reeds beschikbaar