Tussen alle heftige actie op de E3, had ik ook nog even tijd om rustig een gesprek te voeren met de ontwikkelaar van Home. Even bijkomen in een virtueel huis was precies wat ik nodig had.

Toen Home aangekondigd werd voor de PS3, kwam dat voor velen als een verrassing. Velen daarvan konden zelfs niet geloven dat deze service, die doet denken aan Second Life, verwezenlijkt zou kunnen worden voor het PlayStation Netwerk.

Home is vervolgens een paar keer uitgesteld, aangepast en nog steeds wil de ontwikkelaar geen vaste datum op de service plakken. Als we eerlijk zijn, is dat ook niet zo vreemd. Het gaat natuurlijk niet zomaar om een project en het moet dan ook goed werken, wil het een succes zijn bij lancering. Tijdens de E3 was ik vooral geïnteresseerd in game-gerelateerde features, maar voor diegenen die geen idee hebben wat Home is, eerst meer even een uitleg.

Virtuele ontmoetingsplaats

Home is een virtuele ontmoetingsplaats voor PS3-gebruikers en zal gratis worden aangeboden als download via het PlayStation Netwerk. Je kunt aan avatar aanmaken, een huis aanschaffen en vervolgens de wereld van Home verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld een bioscoop bezoeken, een cafeetje pakken en daar naast chatten ook een aantal eenvoudige ingame spelletjes doen, zoals bowlen of op een arcadekast spelen. Je kunt zelfs in een openbare vijver met radiografisch bestuurbare bootjes varen.

Belangrijker is echter dat je ook PS3-games kan opstarten via Home. Want wat is een ontmoetingsplek voor gamers, als je vervolgens niet een game kan opstarten. Ik zal jullie direct gerust stellen, dat kan. Daar kom ik later in deze special dan ook op terug.

Voordat gamen aan de orde is, zullen de meeste gamers hun avatar samenstellen. De ontwikkelaar heeft ontzettend veel mogelijkheden toegevoegd, waardoor je jezelf echt heel natuurgetrouw na kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld de algemene vorm van je gezicht, maar ook de kaaklijnen aanpassen. Qua detail gaat dit dan ook best wel ver. Daarbij kun je de kleren kiezen die je wil, om zo geheel in eigen stijl door je virtuele leven te gaan.

Rechtenkwesties

Daarna is het tijd om je huis in te richten. En daar valt op dat Home een stuk minder uitgebreid is dan in eerste instantie is aangegeven. Zo kun je niet zomaar afbeeldingen op je muur plaatsen en ook niet muziek afspelen in je huis. In plaats daarvan heb je de keuze uit een paar patronen om op je muren te plaatsen en kun je kiezen uit wat objecten en vooraf bepaalde plaatjes.

De ontwikkelaar heeft daarvoor een goede reden. De plaatjes en de muziek bevatten natuurlijk vaak copyright en als gamers helemaal los kunnen gaan op dit gebied, dan zijn de eigenaren daarvan niet helemaal blij. Het idee van de ontwikkelaar is dan ook om dat eerst goed voor elkaar te krijgen, om het vervolgens te implementeren. Daarbij heeft de ontwikkelaar zo de tijd om de features die wel aanwezig zijn technisch goed voor elkaar te krijgen.

Museum

Naast de genoemde features, zal Home echter ook genoeg te bieden hebben specifiek voor gamers. Ontwikkelaars kunnen voor hun games specifieke ruimtes inrichten, helemaal in de stijl van de titel. Zo bezocht ik met de ontwikkelaar een Uncharted-kamer die er uitzag als een museum voor antieke schatten.

Deze ruimte was dan ook bezaaid met allerlei objecten die ook in de game voorkomen. Je kunt deze bekijken en er meer informatie over opvragen. Tof als je helemaal fan bent van de game, maar ook voor gamers die Uncharted niet hebben gespeeld, maar wel geïnteresseerd zijn in de game.

Multiplayer-kamers

Daarbij kent Home ruimtes die gericht zijn op multiplayer-games. Zo bezocht ik met de ontwikkelaar een Warhawk-kamer. Het toffe daaraan is dat je met gelijkgestemden in deze kamer bent en dus direct over de game kunt gaan praten. Je kunt zelfs een aantal vrienden uitnodigen om vervolgens een andere groep gamers uit te dagen.

Daarna kan de actie direct beginnen. Je kunt eenvoudig iemand aanspreken, vervolgens via een keuzemenu aangeven dat je een potje wil spelen, jouw voorkeuren bepalen, waarna de game direct op zal starten. Home zal zelfs de server opzetten, waarna je meteen in de actie belandt.

Hoe goed dit gaat werken, zal voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van de gameontwikkelaars. Sony zal wel hulp bieden aan makers van spellen, maar het is aan de ontwikkelaar hoe ver ze hier in willen gaan. De Home-ondersteuning van games zal dan ook van uiterst belang zijn voor het slagen van de service.

Strategisch bord

Als je kijkt naar de mogelijkheden, dan kan ik me niet voorstellen dat het gros van de ontwikkelaars deze mogelijkheid laten schieten. Zo kun je binnen de Warhawk-kamer bijvoorbeeld tactieken opzetten en bespreken met een waar strategisch bord. Je kunt naar dit bord lopen, aangeven waar jouw manschappen zullen staan en waar je van plan bent deze te laten aanvallen via pijlen op het bord.

Andere bezoekers van de kamer kunnen vervolgens direct zien wat jij hebt bedacht. De besturing van Home is op elk gebied direct, waardoor je eigenlijk nooit hoeft na te denken hoe je iets zou moeten doen. De ontwikkelaar heeft dit zo simpel mogelijk gehouden, wat heel goed uit lijkt te pakken. Home zal dan ook voor iedereen eenvoudig toegankelijk zijn en hopelijk gamers nog meer naar elkaar toebrengen.

Home lijkt in eerste instantie een plek te worden waar gamers elkaar virtueel kunnen ontmoeten, om vervolgens lekker te gaan gamen. Dat is wat mij betreft dan ook de kern van de service. Je kunt echter ook gewoon lekker chatten, chillen in je huis, een bioscoopje pikken of een café bezoeken. Het is alleen de vraag hoe Sony dit commercieel gaat uitbuiten. Reken er namelijk maar op dat Sony geld gaat vragen voor toffe spullen en daarbij zijn ook advertenties welkom binnen de service. Als Sony hier niet in doorslaat, dan is Home een geweldige service voor PS3-bezitters.


Platform: PS3 | Release: najaar 2008