De komende dagen is het weer QuakeCon. Dan kunnen we altijd meer nieuws verwachten over Doom 4, Rage, Wolfenstein en uiteraard Quake Live.

John Carmack, het hoofd van ontwikkelaar id Software, heeft in zijn keynote eigenlijk al erg veel gezegd over Quake Live. De game wordt gratis, web based, aangeboden op internet en heeft geïntegreerde reclame als inkomen. Zo geeft hij uitleg over waarom Quake Zero van naam is veranderd en nu Quake Live heet.

Carmack zei dat de aankondiging vorig jaar op de QuakeCon erg vroeg was. De titel was slechts een maand in ontwikkeling en nadat de wereld wist van Quake Zero, waren er mensen die de domeinnamen hadden opgekocht. Vervolgens wilden ze die domeinen voor hoge prijzen verkopen aan id Software. Daarom heeft de ontwikkelaar besloten om simpelweg de naam te veranderen zodat de 'kleine blackmailers' opgescheept zitten met een nutteloze domeinnaam.

Quake Live beta

Als je graag wil meedoen aan de beta van Quake Live, dan moet je komende maand de site van id Software goed in de gaten houden. Marty Stratton, de projectleider, heeft bekend gemaakt dat in die periode de beta van start zal gaan. 100.000 tot 200.000 mensen kunnen daaraan deelnemen.

Carmack gaf overigens aan dat in-game reclame volgens id Software niet de toekomst is. Niet iedere game is geschikt voor deze reclame. In Quake Live ziet het er goed uit, maar je kan moeilijk bij Wolfenstein verwachten dat je in een Nazi-tijdperk Intel-reclame ziet.

Geen mod-ondersteuning

De ontwikkelaar heeft vervolgens een iets minder populaire beslissing bekend gemaakt. Mod-ondersteuning zal niet aanwezig zijn in Quake Live. Ze willen de game zo probleemloos mogelijk houden en dat heeft als gevolg dat ze niet zomaar iedereen vrolijk kunnen laten modden. Een aantal populaire modes zijn wel toegevoegd aan de game.

Als laatste werd gemeld dat er mogelijk een Quake Arena 2 aankomt, maar dat dit volledig afhankelijk is van de populariteit van Quake Live. De uitgevers staan blijkbaar niet te springen voor een multiplayer-project, maar de populariteit van Quake Live kan ervoor zorgen dat we een vervolg te zien krijgen op Quake Arena.