Het is natuurlijk de grote concurrent van Grand Theft Auto IV. Saints Row 2 moet dus met zwaar geschut aankomen willen ze GTA IV van de troon stoten.

En dat doet ontwikkelaar Volition. Ze komen met een grote game met heel veel zwaar geschut. De game is gewelddadiger dan de grote concurrent. Dat heb je misschien al wel gezien in de trailers, maar wat wil je. Je speelt een gang banger en die kan natuurlijk niet simpelweg mensen in elkaar slaan. Daar leren ze niets van. Ze moeten dood en dat gaat gepaard met veel lood en veel bloed.

Maar lood en bloed is niet altijd nodig. Je kunt vijanden ook als meat shields gebruiken. Je kunt ze dus pakken en voor je houden. Zo heb je een kogelvanger en kun je wat langer overleven. Het leuke hierbij is dat wanneer je een agent vastpakt, de politie niet op je zal schieten. Een collega afmaken kan niet door de beugel, maar pak je iemand van een andere gang en hou je die voor je eigen lichaam, dan zal de rest van de andere gang het geen reet uitmaken en gewoon doorschieten. Van je vrienden moet je het maar hebben.

Uitvoerig pimpen

En natuurlijk kun je weer doen en laten wat je wilt in een grote open stad. Dit keer is deze 1,5 keer zo groot als de stad die we uit het vorige deel kennen en deze keer is het geheel vanaf het begin helemaal open. Je kunt dus de eerste de beste auto jatten en naar de compleet andere kant van de stad rijden om hem daar uitvoerig te pimpen.

Pimpen is iets waar Volition hoog op inzet in dit deel. In Saints Row had ik al zoveel mogelijkheden om mijn personage en auto aan te passen, dat ik er ziek van werd en het eigenlijk nooit gedaan heb. Nu hebben we nog veel meer keuzes te maken. De auto is voor een habbekrats compleet om te toveren in iets anders. Lak, motor, side skirts, lampen, achteruitkijkspiegels, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is aan te passen.

Dikke vrouw met een mannenstem

Hetzelfde geldt voor je eigen personage. Je kunt werkelijk alles aanpassen. De hoogte van je ogen, de breedte van je kaak, de kleur van je haar, je lengte en zelfs je sekse. Jawel, u kunt er nu ook voor kiezen om als vrouw te spelen. Deze kun je dan ook volledig uitrusten met de dingen die je een man kunt geven. Een dikke vrouw met een mannenstem kun je dus ook maken als je daar zin in zou hebben.

Alsof dat niet genoeg is, kun je zelfs je complete gang een ander uiterlijk geven. Wil je graag met gangsters rondlopen, dan kan dat. Of wil je liever met bodyguards, sportfans of zelfs ninja’s rondlopen, dan kan dat ook. Je kunt ook bepalen welke auto het standaard vervoer is van je gang en je kunt ze zelfs een bepaalde groet geven.


Maar stel je voor dat je samen met zo’n vatsig figuur moet rondlopen in Saints Row 2. Het kan namelijk. Je kunt de volledige single player ook in co-op spelen. Je kunt gewoon bij een vriend in de game droppen en als je geen zin meer hebt, hem aan zijn lot overlaten. Vooral leuk als je in een rete moeilijke missie zit met veel vijandelijk vuur. Gelukkig heeft je vriend een retry-optie dus heeft hij geen reden om te gaan zeuren.

Maar na wat missies vol bloed vergieten, wilde ik natuurlijk ook even vrij door de stad heen rennen/rijden om te zien wat er allemaal mogelijk was. Uiteindelijk draaide het elke keer weer uit op een gigantische chaos. Gewoon omdat het zo verschrikkelijk leuk was om te doen. De over de top reacties van in paniek geraakte omstanders blijven leuk. Een vrouw die gillend met haar handen hysterisch boven haar hoofd,rennend voorbij komt, is altijd grappig.

Maar de politiehelikopter neerhalen is misschien nog wel leuker. Ook zijn er een beperkt aantal dingen te slopen. Zo kregen we een missie voorgeschoteld waarbij wat uitkijktorens kapot konden en een missie waarbij je wat stacaravans moest slopen. Jammer was dan wel weer dat alleen de trailers kapot konden die kapot moesten. De trailers naast de targets waren niet kapot te krijgen. Gemiste kans, zeg ik.

Naast al dit verwacht ik dat Saints Row 2 niet dezelfde diepgang gaat bieden als GTA IV. Het verhaal, of wat we er tot nu toe van weten, is niet meer dan een missie om weer de baas van je gang te worden. Het is natuurlijk ook lastig om een verhaal te verzinnen voor iemand zonder echte persoonlijkheid. Nico uit GTA IV heeft een van tevoren bepaalde persoonlijkheid en daar omheen kan een verhaal verzonnen worden. In Saints Row 2 ben jij de persoonlijkheid. Jij bepaalt wie je bent en de ontwikkelaar kan daar moeilijk een heel diepgaand verhaal omheen verzinnen.

Saints Row 2 is een duidelijke verbetering op het vorige deel. De speelsessie die ik heb gehad was zo voorbij, niet omdat ik zo kort de tijd kreeg, maar omdat ik me heel erg aan het vermaken was met de game. Alles is tot in de puntjes te customizen en dat kan leuk zijn voor velen, maar ik word al moe als ik de hoeveelheid opties zie waardoor ik het vrijwel links laat liggen. In GTA IV bleef ik vooral doorspelen door het sterke verhaal waarvan ik wilde weten hoe het verder ging. Bij Saints Row 2 had ik dat gevoel nog niet.