Hoewel het natuurlijk een beetje vreemd is om een gitaargame naar een handheld te brengen, komt er later deze maand toch echt een Guitar Hero-game voor de DS. Wij kregen van uitgever Activision de mogelijkheid om met deze Guitar Hero: On Tour aan de slag te gaan.

Hoe vertaal je het echte Guitar Hero gevoel nou op een succesvolle manier naar een handheld? Een onmogelijke taak zou je zeggen. Toch lijkt Activision aardig in de buurt te komen met deze On Tour-editie en dat is met name te danken aan de bijgeleverde Guitar Grip. Hierdoor krijg je alle elementen die een Guitar Hero-game goed maken, alleen dan samengeperst tot zakformaat.

Activision had zich er natuurlijk veel makkelijker vanaf kunnen brengen door er gewoon een ritmegame van te maken met bijvoorbeeld de A- en B-knop en dan nog zou het een enorm verkoopsucces zijn geworden door alleen al het Guitar Hero-kaartje dat eraan hangt. Gelukkig heeft ontwikkelaar Vicarious Visions iets verder gekeken dan dat en zijn ze met deze zeer originele DS-accessoire op de proppen gekomen.

Tof apparaatje

Dit toffe apparaatje klik je eenvoudig in het GBA-slot van de DS en vervolgens kun je de hele handheld om je hand schuiven en vastzetten zodat je niet bang hoeft te zijn je dierbare DS op de grond te laten vallen. Op deze Guitar Grip zitten vier fretknoppen die de bekende kleuren hebben van de Gibson-gitaren en daarmee zet je uiteraard de noten aan die op de gitaarhals voorbij komen.

Tijdens het spelen houd je de DS op zijn kant waarbij het touchscreen gebruikt wordt om de snaren aan te slaan met het bijgeleverde plectrum(!) En dat is natuurlijk veel leuker dan simpel het op en neer bewegen van een plastic dingetje zoals we dat van de console-versie gewend zijn.

Hoewel het idee achter de Guitar Grip zeker goed bedacht is, vind ik de manier waarop je de DS vasthoudt toch wel een beetje vreemd. Begrijp me niet verkeerd, de Grip doet z´n werk echt wel goed, maar door de knik in je pols tijdens het spelen krijg je na een paar nummers toch al snel last. Daarbij komt ook nog bij dat het bespelen van de gekleurde toetsen hierdoor niet zo soepel gaat, omdat je simpelweg je vingers niet lekker vrij kunt bewegen.

Softe muziek

De moeilijkheidsgraad van de game lijkt ongeveer gelijk te liggen aan die van de console-versies. Hoewel je dus een toets minder hebt, hoef je echt niet bang te zijn dat je hierdoor zonder problemen ieder nummer eindigt met het bericht ‘You Rock!’ De muziekstijl is daarentegen wel een stuk softer geworden en ook duidelijk gericht op een bredere en jongere doelgroep. Zo zal je de gitaarriffs moeten aanzetten bij nummers van onder andere No Doubt, Maroon 5, Tokio Hotel en Blink 182.

De geluidskwaliteit waarmee deze hippe nummers worden afgespeeld is (zeker voor DS-begrippen) best in orde. Voor de beste kwaliteit kun je natuurlijk beter een koptelefoon gebruiken, maar ook zonder dit hulpstuk klinkt het allemaal zeer degelijk en helder uit de kleine handheld.

Punten binnenharken

Een belangrijk onderdeel van de Guitar Hero-games is altijd de Star Power geweest, waarbij je de opgespaarde power loslaat om zo voor een korte tijd dubbele punten binnen te harken. In de DS-versie mag deze functie natuurlijk niet ontbreken en ze hebben hier dan ook weer een typische DS-feature voor ingeschakeld. Moest je bij de console-versie nog je gitaar omhoog trekken om deze power te gebruiken, in On Tour mag je dit activeren door hard in de microfoon te schreeuwen.

Een functie die wat mij betreft best achterwege gelaten had mogen worden en ik was dan ook erg blij om te horen dat je de Star Power ook gewoon met een willekeurige knop kunt inzetten. Ook wel zo prettig als je in een drukke trein zit en rare blikken in jouw richting wilt voorkomen.

Iets wat uiteraard niet mag ontbreken bij een Guitar Hero-titel is een dikke multiplayermodus. Zo kunnen we in deze On Tour-versie niet alleen met andere spelers jammen en co-op spelen, maar is er ook een nieuwe multiplayeroptie toegevoegd. In dit nieuwe Guitar Duel neem je het op tegen anderen waarbij je elkaar tijdens het duel kunt aanvallen met verschillende items en gebruik kunt maken van power-ups.


Tijdens het spelen is het mogelijk om deze items op te pikken en je zet ze dan vervolgens in via het touch screen. Zo kun je bijvoorbeeld het beeldscherm van de ander op de kop laten lopen of bijvoorbeeld zijn DS in de fik zetten die alleen te blussen is door het vuur letterlijk uit te blazen via het microfoontje. Ik heb helaas niet de mogelijkheid gehad om deze multiplayer uit te proberen, maar het ziet er zeker veelbelovend uit.

Alles in On Tour wijst erop dat dit een zeer toffe titel gaat worden waarmee je de bekende en verslavende Guitar Hero gameplay overal mee naartoe kunt nemen. Het is dan ook mooi om te zien dat de ontwikkelaar duidelijk haar best heeft gedaan om van deze handheld-versie een volwaardig deel binnen de serie te maken. De eerste ontmoeting met de Guitar Grip was enigszins wat onwennig, maar doordat je de fretknoppen kunt gebruiken, krijg je wel echt het gevoel dat je op een gitaar aan het spelen bent. Toch vraag ik me af hoe lang je deze game daadwerkelijk kunt spelen zonder een polsblessure op te lopen, want tijdens de korte testsessie kreeg ik al snel last door de vreemde manier waarop je de DS vasthoudt. Ondanks dit kleine minpunt kijk ik rijhalzend uit naar het moment dat we eindelijk onze hand kunnen leggen op de review-versie later deze maand.