Chis Satchell, de general manager van XNA, heeft zich uitgesproken over de veranderingen binnen de industrie als digitale distributie een feit wordt.

Digitale distributie is nu nog toekomstmuziek, maar zodra het internet sneller en betrouwbaarder is kan het goed zijn dat we steeds meer games via dat kleine kabeltje binnen krijgen. Satchell denkt dat deze evolutie het aantal uitgevers ook sterk zal veranderen.

Hij spreekt dan ook over een nieuw soort micro-community uitgevers. Satchell legt uit dat de samenwerking met traditionele uitgevers heel positief zal blijven maar dat deze digitale vorm van distributie een nieuwe, kleinere soort van uitgevers zal creëren die zich volledig richt op de digitale afdeling.

Community

Uit Satchell zijn uitleg is op te maken dat we de term uitgevers niet zo precies moeten nemen als we gewoonlijk doen. Hij ziet de nieuwe uitgevers dan ook als kleine community teams die hun werk exclusief uitgeven voor Xbox Live.

“Dit betekent meer diversiteit voor gamers, een groot publiek voor aanstormende ontwikkelaars en nieuwe creativiteit en talent in de industrie. Talent dat uiteindelijk ook de groei van grote uitgevers zal bevorderen.”