Wie dacht dat gamen enkel voor het jonge publiek was, zit er tegenwoordig flink naast. Ook vijftigplussers wagen zich van tijd tot tijd aan een game.

De games zijn overwegend gratis spelletjes. Ruim de helft van de vijftigplussers ziet zich namelijk niet geschikt om zelf een game te kopen, omdat ze er niets over weten. Slechts drie procent begeeft zich wel eens in een gamewinkel. 43 procent meldt dat ze de games gratis downloaden via een website.

Het EPN, het platform voor de informatiesamenleving, komt met deze informatie na het uitvoeren van een onderzoek. De helft van de ondervraagden stelden dat het net dankzij de spelletjes is dat ze computervaardigheden aanleren. Toch geeft twintig procent van de ondervraagden aan dat ze het risico lopen om verslaafd te worden.

Geen geweld

De ondervraagden hebben aangegeven dat ze zichzelf niet als een gamer zien, zelfs de mensen die dagelijks een spelletje spelen. 89 procent is overigens geen liefhebber van gewelddadige games.

Het onderzoek wijst ook uit dat de industrie zich nog te weinig bezig houdt met de vijftigplussers. Steeds vaker worden games gebruikt buiten de ontspanningssector. De onderzoekers hopen verder dat dit soort onderzoeken ook meer worden uitgevoerd in de toekomst. Niet alleen weet de industrie dan meer over ‘verborgen groepen’, maar het zou de stigmatisering van gamers ook tegengaan.

Het volledige rapport is hier te lezen.