Overlord is ondertussen al een tijdje uit voor de pc en de Xbox 360, maar uiteindelijk heeft de Nederlandse titel toch ook zijn weg gevonden naar de PlayStation 3.

In de game speel jij The Overlord. Je voorganger werd een lange tijd geleden verslagen door de zogenaamde helden in het land, maar ook zij zijn nu aan corruptie ten prooi gevallen. Je dienaar Gnarl heeft je, samen met een aantal minions, bevrijd en licht je in over de situatie. Je minions hebben al een tijdje stilgezeten en staan daarom te springen om eindelijk nog eens alles te vernietigen wat op hun weg ligt.

En daar draait de game uiteraard om. Je zult het land weer moeten veroveren en dat kun je op twee manieren. Je kunt mensen voor je winnen die je eeuwig dankbaar blijven of je kunt door totale vernietiging de alleenheerschappij opeisen. De game laat jou daar volledig vrij in en het is net die vrijheid waardoor de game een hoge herspeelbaarheid krijgt.

Strakke gameplay

De controls van de game voelen meteen erg goed. Met je linker stick bestuur je de Overlord, met de rechter je horde minions. Die rechter is vooral bedoeld om ze een specifiek pad op te sturen. Door ze gewoon aan te laten vallen hoef je slechts de R2-toets in te drukken. De cirkeltoets zorgt er dan weer voor dat ze rond je samenkomen. Hierdoor krijg je meteen het gevoel dat de game vlotjes loopt.

Maar als je minions totale vernieling creëren in de omgeving kan het wel eens zijn dat een vijand de Overlord aanvalt. Gelukkig heb je een behoorlijk grote bijl en de nodige magie bij je om je te verdedigen. Alleen valt wel op dat je dit toch niet lang kunt volhouden. Je minions zijn simpelweg je grootste wapen en die zul je dan ook altijd nodig hebben. Dit grootste wapen bestaat uit vier delen.

Allemaal kleurtjes

Je zult in de loop van de game verschillende minions verkrijgen. De eerste, bruine minions zijn simpelweg de sterksten en echte vechters. De rode minions vechten liever op afstand en zijn liefhebbers van vuur. De groene minions zijn dan weer echte sluipmoordenaars en de blauwe zijn helers die ook kunnen zwemmen. Je zult regelmatig moeten afwisselen tussen je minions om verder te komen in de game, afhankelijk van de situatie waarin jij je bevindt.

Met deze vier groepen moet je uiteindelijk de vele obstructies overbruggen en wraak nemen op de helden van vroeger. Ondertussen wil je natuurlijk ook je eigen woning weer wat opbouwen, wat niet alleen de koopprijs doet stijgen, maar ook je health en magie vergroot. De game heeft vervolgens nog een flink humoristisch sausje over zich heen gekregen wat je meteen weer de nodige uren met plezier bezighoudt.

Ondanks het feit dat Overlord alweer bijna een jaar in de winkels ligt, blijft het leuk om hem weer te spelen en komt de game niet gedateerd over. Overlord: Raising Hell bevat alle uitbreidingen die de Xbox 360-versie heeft gehad en heeft een toegankelijke besturing. Zoals het er nu naar uitziet, heeft de PlayStation 3 binnenkort weer een leuke titel er bij.