Deze zomer lanceert Acer voor het eerst een serie eigen game-pc’s, de Predator. Wat kunnen we precies verwachten van deze high-end computers?

Deze zomer lanceert Acer voor het eerst een serie eigen game-pc’s, de Predator. Wat kunnen we precies verwachten van deze high-end computers?

In maart liet Acer weten dat het bedrijf speelde met de gedachte om een eigen console te introduceren. Toen ik in mei werd uitgenodigd voor een tripje naar Duitsland om de aankondiging van een nieuw gameproduct van Acer mee te maken, was dat dan ook het eerste waar ik aan dacht. Maar in München bleek het toch ‘gewoon’ om een nieuwe serie game-pc’s te gaan. Niet dat ik daar heel treurig van werd, want de systemen zien er verdomd goed uit.

Met deze vier patserige pc’s wil Acer natuurlijk de strijd aanbinden met Alienware en Dell. De naam ‘Predator’ is zelfs expres gekozen, als een soort knipoog naar de Alien vs. Predator films. Toch lijkt het viertal gamesystemen geen directe kopie van de Area-51 pc’s van Alienware of de XPS-systemen van Dell, al is ook bij Acers pc’s de behuizing een imponerende verschijning, die snelheid, agressie en stoerheid moet uitstralen.

Oranje

Het oranje kleurtje (Acer spreekt zelf liever van kopermetallic) geeft de kast echter een eigen smoel. En ook het feit dat de voorkant naar boven kan worden geklapt om toegang te bieden tot de dvd-drives, is bijzonder.

Maar ik ben vooral onder de indruk van de manier waarop Acer tegemoet probeert te komen aan gamers, die graag zelf wat knutselen in hun computerkast. Er worden standaard antistatische polsbandjes bij de systemen geleverd en de garantiesticker achterop de behuizing vermeldt nadrukkelijk dat de garantie niet vervalt, als je eens wat in de kast morrelt.

Upgrades

Verder zit er een handige SATA ‘hotswapcase’ in de behuizing, waarmee je zonder poespas even een harde schijf erbij in kunt schuiven. Het moederbord is in alle systemen geschikt voor 3-way SLI, een derde videokaart inbouwen is dus geen probleem. Zelfs de vloeistofkoeling op de processor, die bij alle vier systemen standaard is, is zo ontworpen dat deze zo min mogelijk in de weg staat bij het inbouwen van eventuele upgrades.

De prijs van de oranje gamemonsters begint bij 1799 euro. Voor dat geld heb je de ‘Sniper’. Deze beschikt over een Intel Core 2 Quad Q9300 processor (2,5GHz), 4GB 800MHz geheugen, twee harddisks van 640GB elk (die je zelf al dan niet in een RAID-opstelling kunt zetten), een DVD-brander die Blu-Ray disks kan afspelen, een speciaal ontworpen moederbord met Nvidia nForce 780i SLI-chipset en een EAX 4.0 geluidschip, en een 750 Watts voeding.

Als besturingssysteem is er een 64-bits Windows Vista Home Premium voorgeïnstalleerd, terwijl twee Geforce 9600GT’s in SLI voor vloeiende beelden moeten zorgen. Ten slotte worden ook een Logitech G11 gaming keyboard en G5 muis meegeleverd.

Een stapje hoger

Gaan we een stapje hoger, dan komen we bij de ‘Trooper’ terecht. Deze is in grote lijnen gelijk aan de Sniper, afgezien van de processor (een 2,66 GHz Q9450) en de videokaarten (2x GeForce 9800GTX). Dit systeem gaat 2199 euro kosten.

Acer verwacht echter het meest van de ‘Crusher’. Deze pc gaat 2999 euro kosten en is hetzelfde als de Trooper, maar dan met een QX9650 processor (3GHz) en twee extra Raptorschijven van 150GB. Het duurste model kost nog eens duizend euro extra en gaat ‘Eliminator’ heten. Ten opzichte van de Crusher heeft deze pc 4GB extra geheugen, twee GeForce 9800GX2’s in plaats van de 9800GTX-videokaarten, en een voeding met een extra vermogen van 250W (1000W in totaal).

Grootste wapen

Het grootste wapen van Acer is echter de manier waarop de systemen te koop worden aangeboden. Kun je voor een Dell of Alienware alleen op internet terecht, de Predators kun je gewoon in de winkel kopen. Acer wil de pc’s in zo veel mogelijk computerwinkels aanbieden en ook in elektronicaketens als Media Markt. Het idee is dat je de winkel binnen kunt stappen, een oranje gamebak uitkiest en deze direct mee naar huis kunt nemen om meteen aan de slag te gaan.

Of dit ook echt de moeite waard zal zijn, daar zullen we binnenkort meer over weten. De Predator pc’s worden begin juli gelanceerd en we verwachten rond die tijd ook met onze eigen testresultaten te komen. De komende weken concentreren we ons eerst maar even op dat andere Oranje.