De meest in het oog springende toevoeging die Wrath of the Lich King spelers gaat bieden is natuurlijk de allereerste Hero Class. In eerste instantie had Blizzard het plan de spelers een lange quest line te laten doen waarmee ze de Death Knight konden vrijspelen.

Deze zou eigenlijk het personage waarmee de quest line voltooid werd vervangen. Dit werd echter al snel veranderd.

Death Knight

Inmiddels heeft de ontwikkelaar besloten de quest line te schrappen. Iedereen die een personage boven level 55 heeft, krijgt gelijk de mogelijkheid een Death Knight te creëren (elk ras is beschikbaar) die ook gelijk level 55 is. Het is echter wel zo dat je maar één Death Knight per realm kan maken.

Sinds kort weten we ook eindelijk wat meer over de vaardigheden van een Death Knight. Zo zal hij een klein leger undead minions op kunnen roepen of gedode monsters en zelfs medespelers (vriend of vijand) kunnen oproepen als hulpje. Als dit bij een speler van je eigen team wordt gedaan, krijgt hij de keuze om de controle over deze minion te nemen of niet. Death Knights lijken hiermee een belangrijke factor te gaan worden in Arena-teams.

Ook krijgt de class zijn eigen soort buff genaamd Presence, waarvan er maar één tegelijk geactiveerd kan worden. Deze doen dan ook denken aan Stances van Warriors of Aura’s van Paladins. Deze hebben in tegenstelling tot Aura’s alleen effect op de Death Knight zelf.

Blood, Frost en Unholy

Een Death Knight heeft drie verschillende aspecten, te weten Blood, Frost en Unholy. Deze komen overeen met zijn talents, type skills, de runes in zijn wapens en zijn presence buffs.

De Blood Presence verhoogt de DPS van een Death Knight en de speler wordt een klein beetje geheald als hij damage doet. De Frost Presence verhoogt het armor en de threat van de Death Knight. Deze is dus ideaal voor de rol van tank die de class kan vervullen. De laatste Presence is Unholy en deze verhoogt je aanvals- en loopsnelheid en verlaagt de global cooldown (korte cooldown na elke skill), deze zal dus voornamelijk als PvP Presence dienen.

Tanken

Op dit moment kunnen zowel Warriors, Paladins en Druids de rol van een tank (degene die de klappen vangt) vervullen. Het specifieke verschil tussen Warriors en Druids is vaak niet helemaal duidelijk, maar de Paladins blinken echt uit in het tanken van meerdere vijanden.

Ook de Death Knight krijgt zijn eigen rol. Dankzij vaardigheden als Anti-Magic Shell, waardoor je 75 procent minder schade incasseert van magische aanvallen en Mind Freeze waarmee je een aanval die je tegenstander aan het casten is kan onderbreken, wordt deze class echt tank voor bazen die veel magie gebruiken. Blizzard wil echter benadrukken dat een Death Knight ook prima in staat is de 5- en 10-man instances te tanken.

Instances

Overigens wil Blizzard deze nieuwe uitbreiding nog aantrekkelijker maken voor mensen die niet zo heel veel vrije tijd hebben, maar toch graag World of Warcraft spelen. Elke end game instance komt namelijk in een 25- en 10-man variant. Daarnaast hebben alle gewone instances (voor vijf spelers) net als in The Burning Crusade een Heroic-versie die alleen voor personages van het maximum level toegankelijk is.

Natuurlijk bieden deze varianten betere beloningen dan de gewone versies, terwijl de raid instances voor 10 man weer wat betere wapens en bescherming biedt. Ten slotte kan je, als je echt fanatiek bent of gewoon heel weinig andere dingen te doen hebt, met 24 andere spelers gaan voor de beste gear die er te krijgen is in de 25-man raids. Blizzard vergelijkt het verschil tussen deze laatste twee als het verschil tussen de PvP en Arena gear van level 70.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Blizzard er echt weer iets bijzonders van gaat maken. Als je naar de screenshots en filmpjes kijkt, zie je dat de sfeer er vanaf druipt. Opnieuw is overal aan gedacht en elk klein detail wordt tot in de puntjes uitgewerkt. De Death Knight wordt vast en zeker super gaaf en ik kan me niet voorstellen dat Northrend minder uitgebreid wordt als de rest van Azeroth of The Outland. Ik denk echter dat dit vooral een uitbreiding is voor de hardcore speler, want welke gek gaat er nu nog een nieuw personage naar level 80 spelen?

(c) Gamez.nl