In tegenstelling tot veel collega’s maakt Valve zich geen zorgen om de verspreiding van illegale software. Een goede relatie met de klant en gelijktijdige release van games zijn de oplossing.

In tegenstelling tot veel collega’s maakt Valve zich geen zorgen om de verspreiding van illegale software. Een goede relatie met de klant en gelijktijdige release van games zijn de oplossing.

“Wanneer je een lijstje maakt met dingen waar we ons zorgen over maken, dan is piraterij daar niet op te vinden,” zo vertelt Gabe Newell van ontwikkelaar Valve. Newell reageert hiermee op de zorgen van veel ontwikkelaars volgens wie de toekomst van pc-games in gevaar is door de aanhoudende softwarepiraterij en naar verluid een explosieve toename daarvan in landen als Rusland.

Newell meent dat Valve met haar downloadsysteem Steam veel succes boekt in het tegengaan hiervan. Newell: “Het is zeer gevaarlijk illegale dingen met onze games te doen. Als we je betrappen, dan raak je al je games kwijt of kun je geen multiplayer meer spelen.” Gecombineerd met de service die Valve haar klanten biedt zou dit tot gevolg hebben dat veel mensen niet eens aan piraterij denken, aldus Newell.

Mythes

Newell stemt in met zijn collega bij Valve, Jason Holtman, volgens wie softwarepiraterij makkelijk te bestrijden is en dat er veel mythes bestaan rond dit onderwerp. Het illegaal verspreiden van games in landen als met name Rusland en China zou volgens Holtman vooral het gevolg zijn van ontevredenheid onder klanten doordat ze soms lang moeten wachten op de release van games die ergens anders al uit zijn.

Holtman meent dat Valve dit probleem grotendeels heeft opgelost door softwarebeveiliging enerzijds en daarnaast de introductie van Steam. Door Steam kunnen ontwikkelaars hun games namelijk wereldwijd overal tegelijk lanceren. “Softwarepiraterij betekent gewoon ontevreden klanten,” zo verklaart Holtman. “Russen hebben geld, ze spelen graag games en ze hebben pc’s. En ze gaan graag naar de winkel, in plaats van bittorrent sites te moeten gebruiken.”