Het nieuwste deel in de Metal Gear Solid serie, Metal Gear Solid 4, is een maand voor zijn wereldwijde release afgerond. Maker Kojima deed vervolgens enkele uitspraken over harcore gamers en de positie van Japan in de game-industrie.

Het nieuwste deel in de Metal Gear Solid serie, Metal Gear Solid 4, is een maand voor zijn wereldwijde release afgerond. Maker Kojima deed vervolgens enkele uitspraken over harcore gamers en de positie van Japan in de game-industrie.

Tijdens een persconferentie liet Kojima weten dat de game, die volgende maand in de winkels komt te liggen, helemaal klaar is. Fumiaki Tanaka, de president van Konami Digital Entertainment, noemde dit vierde deel de beste van de serie. “Metal Gear Solid 4 gaat alle voorgaande titels in alle aspecten voorbij, zowel in het verhaal, de graphics als de muziek. Onze ontwikkelaars hebben Metal Gear Solid 4 gecreëerd zonder compromissen te maken, de capaciteit van de PlayStation 3 wordt ten volle benut.”

Liefdesbrief aan hardcore gamers

Kojima noemde Metal Gear Solid 4 een liefdesbrief aan de harcore gamers die zich door een wereld van casual games moeten banen. “We moeten de hardcoregamers, die hun leven wijden aan games, niet vergeten”, aldus Kojima. “De mensen die videogames als een subcultuur zien en het leuk vinden om echt voor een game te gaan zitten en daar energie uit halen. Ik wil die gamers herinneren aan het plezier van videogames. Ik weet dat we tegen de trend in gaan, maar we hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt om de vlam van de non-casual games niet uit te laten gaan.”

Japan is verleden tijd

Kojima keek ook naar de positie van Japan binnen de game-industrie. Volgens hem zijn vooral Amerikaanse ontwikkelaars voor komen te liggen als het om creatieve producten gaat. “Vroeger werd gezegd dat Japan de wereldwijde game-industrie zijn vorm gaf, maar dat is verleden tijd. Hoe triest dat ook voor ons is, het is wel de waarheid.”

Amerika is creatiever

Andere namen uit de industrie gaven al eerder dergelijke signalen. Zo zei Akira Yamaoka, de sound director van Konami, laatst dat er een grote kloof ligt tussen Japanse en Amerikaanse ontwikkelaars. “Ze zijn veel geavanceerder. Als ik kijk naar wat Amerikaanse ontwikkelaars nu doen denk ik wow, Japan zit in de nesten.” Ook Mario’s spirituele vader, Shigeru Miyamoto roemt de Westerse ontwikkelaars. “Ik denk dat Amerika altijd al beter is geweest in het maken van unieke producten”, aldus de bedenker van Donkey Kong, Mario en Zelda.

Promotietour

Het ontwikkelteam van Metal Gear Solid 4 gaat binnenkort op promotietour om in contact te komen met de fans en hierbij doen ze ook Amsterdam aan. Metal Gear Solid ligt 12 juni in de winkels en is alleen te krijgen voor de PlayStation 3.