Na twee specials over Top Spin 3 werd het wel eens tijd om de game uitgebreid te spelen. Ik had me er al flink in verdiept en verwachtte dan ook niet dat ik verrast zou worden.

Na twee specials over Top Spin 3 werd het wel eens tijd om de game uitgebreid te spelen. Ik had me er al flink in verdiept en verwachtte dan ook niet dat ik verrast zou worden.

En toch gebeurde het. Wat blijkt namelijk, de besturing is behoorlijk onder handen genomen. In mijn eerdere specials gaf ik al aan dat het slagsysteem meer aankomt op timing en dat de risk shots met een metertje zijn verdwenen, maar er is ook nog wat anders aan de hand met Top Spin 3.

Je zult namelijk niet meer de actieknoppen ingedrukt kunnen houden om een slag uit te voeren, maar zult deze moeten loslaten als je de bal wilt slaan. En dat is wennen. Mijn eerste potje dat ik tegen Dennis speelde, resulteerde dan ook in veel gezucht en gesteun van beide kanten. Vaak genoeg dachten we een prachtbal te gaan slaan, maar lieten we de actieknop niet los, waarna onze tennisser als Jerney Kaagman voor zich uit bleef staren.

Het echte tennis

Top Spin 3 heeft daardoor een kleine drempel voor gamers die de oude Top Spin-delen gewend zijn, maar ik kan jullie nu alvast aanraden toch door te zetten. Top Spin 3 komt namelijk veel dichter bij het echte tennis in de buurt dan de voorgaande delen.

Dat komt vooral doordat ontwikkelaar PAM Development een volledig andere gedachtegang erop los heeft gelaten. Dit keer is niet zozeer van belang hoe lang je een actieknop indrukt of hoe goed je de timing van een risk shot uitvoert, maar is de beweging en positie van je speler telkens belangrijk. Dat kan ik het beste uitleggen met een voorbeeld.

Ben je bijvoorbeeld niet aan service, dan is het zaak om eerst goed te retourneren. Een beetje tennisser zet bij een service veel kracht, waardoor je al blij bent als je een goede return slaat. Het is dan ook niet verstandig direct scherpe ballen te slaan, aangezien je al snel uitslaat als je niet goed voor (of beter gezegd naast) de bal staat.

Versnelling

Het is een beter idee eerst een beetje in de rally te komen (met bijvoorbeeld een aantal safe shots), vervolgens de overhand te krijgen om genadeloos toe te slaan met een versnelling. Zo'n versnelling voer je uit door de rechter trigger in te drukken terwijl je slaat. Je geeft dan namelijk meer kracht aan je bal mee. Let er wel op dat je goed gepositioneerd staat en niet met moeite de bal bereikt, want anders gaat de bal geheid uit. Daarbij is de timing van uiterst belang. Laat de actieknop te vroeg los en je krijgt een slap balletje.

Wat overigens in eerste partijen volledig mis kan gaan, kan later in de game een stuk beter werken. Je kunt namelijk je zelfgemaakte tennisser beter maken door middel van experience points. Vind je bijvoorbeeld dat je speler te snel moe wordt, dan verhoog je gewoon zijn stamina en ook een hardere service is geen probleem. Op deze manier kun je echt een eigen speelstijl aanmeten.


Bedenk echter wel dat de tegenstander ook steeds beter wordt. De kunstmatige intelligentie van Top Spin 3 zit bijzonder goed in elkaar en al snel wordt de game behoorlijk pittig. Je moet dan ook na verloop van tijd echt gebruik gaan maken van de triggers om een wedstrijd naar je toe te trekken.

Verbeterde animaties

As je het eenmaal onder de knie hebt, werkt het slagsysteem ontzettend lekker. Met een beetje oefening kun je perfect inschatten wanneer je het beste kunt versnellen of een bal keihard langs de lijn kan slaan (met behulp van de linker trigger). Dit zie je ook terug in de bewegingen van de tennissers. Alhoewel Top Spin 3 grafisch niet ontzettend veel mooier is dan zijn voorganger, zijn de animaties wel flink verbeterd. Je ziet dan ook dat een tennisser echt moeite heeft met een lastige bal of juist met gemak een bal terugslaat als deze goed is opgesteld. Daarbij kent Top Spin 3 een behoorlijk uitgebreide spelers-editor, waardoor je online in principe nooit twee dezelfde tennissers hoeft tegen te komen.

In de singleplayer hoef je daarbij ook niet telkens tegen dezelfde tennissers te spelen. PAM heeft er namelijk voor gekozen om niet enkel bekende spelers op te nemen in de game en je zult dan ook tegenover fictieve tennissers komen te staan. De grote spelers zijn echter wel aanwezig en na verloop van tijd kun je tegenover bijvoorbeeld Henin, Federer, Sharapova en Nadal (enkel in de PS3-versie) komen te staan en daarnaast bevat de game oude legendes als Becker en Borg.

Het was even schrikken toen ik Top Spin 3 voor de eerste keer speelde. Het slagsysteem is namelijk flink aangepast, waardoor je echt weer helemaal moet wennen. Bijt je even door, dan kom je er achter dat Top Spin 3 veel diepgang heeft en dichter bij het echte tennis komt dan zijn voorgangers en de concurrent. Ik heb jammer genoeg nog niet het online gedeelte kunnen checken, maar vanzelfsprekend zal dit onderdeel wel worden behandeld in de review.