Het heeft even geduurd, maar eindelijk komt WipEout dan toch weer terug naar de consoles. Dit maal als download, al mochten wij ons alvast uitleven met de game op oude, vertrouwde schijf.

Het heeft even geduurd, maar eindelijk komt WipEout dan toch weer terug naar de consoles. Dit maal als download, al mochten wij ons alvast uitleven met de game op oude, vertrouwde schijf.

PlayStation en WipEout, een combinatie met inmiddels een lang verleden achter de rug. Dertien jaar geleden verscheen de eerste WipEout voor de PlayStation. Een combinatie die goed beviel, zo bleek. Ontwikkelaar Psygnosis werd Sony Liverpool en sinds deeltje drie is de serie exclusief met de naam PlayStation verbonden. De laatste zes jaar is die relatie erg eenzijdig geweest met alleen twee toppertjes voor de PSP met de namen Pure en Pulse. De laatste WipEout voor de consoles dateert inmiddels van 2002.

Hoog tijd dus voor een nieuw deel. Een nieuw deel dat niettemin veel gemeen heeft met Pulse en ook wat sporen van Pure vertoont. WipEout HD is dan ook een combinatie van de hoogtepunten uit zijn voorgangers, aangevuld met een portie eigen inbreng en een flinke grafische opknapbeurt. Niet dat dit een straf is overigens. Betere inspiratiebronnen hadden de makers niet kunnen kiezen.

Hoogtepunten

Een kort proefritje met WipEout HD verraadt al snel dat er met de razendsnelle gameplay die de serie tot een succes maakte, weinig is gerotzooid. Net als zijn voorvaders is HD een racegame op superhoge snelheid over kronkelende parkoersen in zwevende, futuristische bolides van acht verschillende raceteams. Teams wiens naam alleen al snelheid uitstraalt. Assegai, Feisar en Qirex bijvoorbeeld; niet het soort bedrijven dat je in de Gouden Gids onder de aspergekwekers zou vinden.

Gelukkig voor beginners begint de game echter op een relatief comfortabele snelheid. Ben je daar eenmaal aan gewend, dan is het tijd om een klasse hoger te klauteren waardoor zowel je eigen schip als de tegenstanders telkens een tandje sneller worden. En alsof de wilde circuits en hoge snelheden nog niet genoeg zijn, wordt er ook nog met scherp geschoten met wapens als raketten, kanonnen en mijnen die tijdens de race voor het opgraaien liggen.

Groot scherm

Gezegd moet worden dat het een verademing is om WipEout weer eens op een groot scherm te mogen spelen. Op het comfortabele formaat van de doorsnee TV is alles toch net een tikkie overzichtelijker dan op het schermpje van de PSP.
Zoals eerder gezegd heeft de game echter wel veel gemeen met PSP-games Pulse en Pure. Ten eerste bestaan de acht circuits uit hoogtepunten uit de vorige delen die vanzelfsprekend flink zijn opgepoetst om hun 1080p Full-HD stickertje te verdienen.

De omgevingen en schepen zijn veel gedetailleerder dan in de PSP-games en ook de wapen- en lichteffecten zijn van extra glans voorzien. Daarnaast zorgen de zogenaamde magstrips er voor dat definitief is afgerekend met een eeuwenoud ongemak genaamd zwaartekracht. Deze strips zorgen namelijk dat de zwevende bolides zelfs bij halsbrekende toeren netjes boven de baan blijven hangen. Een toevoeging die door de makers optimaal wordt uitgebuit met loopings, haarspeldbochten en verticale hellingen.

Charme

WipEout is en blijft een unieke serie met een eigen smoel en charme. Onderdeel hiervan is het sturen met de airbrakes waarmee scherpe bochten gemaakt kunnen worden zonder af te remmen. Enige oefening in het gebruik hiervan is een vereiste, vooral voor een spelsoort als het lollige Zone waarin je rondjes moet afleggen terwijl je schip steeds sneller gaat. WipEout HD kent in totaal vijf van dit soort spelsoorten, waaronder natuurlijk ook het vertrouwde ‘Single Race’ waarin gestreden wordt wie als eerste de finish weet te halen. In Time Trial en Speed Lap dienen recordtijden neergezet te worden en met Tournament kan een reeks aan onderdelen worden gereden.

Al deze spelsoorten zijn toegankelijk in de Race Box waar spelers zelf een losse race kunnen rijden en samenstellen. Hierbij is iedere race naar eigen wens aan te passen met opties zoals een instelbare moeilijkheidsgraad, snelheidsklasse en het al dan niet toestaan van wapengebruik.

Naast de Race Box is er natuurlijk nog de Campaign bestaande uit zogenaamde ‘Grids’ die opgebouwd zijn uit diverse raceonderdelen. Weet je hier voldoende gouden medailles te winnen dan komt een volgend Grid beschikbaar. Zo is er genoeg voorhanden om ook spelers bezig te houden die niet van plan zijn om online te gaan, te meer omdat de kunstmatige intelligentie aardig pittig en agressief blijkt te zijn. Desondanks is het de online kant van de game waar de nadruk op komt te liggen en wel om meerdere redenen.

Aftappen

Het mag geen verrassing heten, maar het PlayStation Network speelt in WipEout HD een prominente rol. Ten eerste omdat de game er zelf vanaf te plukken is; WipEout HD wordt namelijk via de PlayStation Store aangeboden. Belangrijker is dat de game online te spelen zal zijn met maximaal acht spelers. Verder zijn online ranglijsten aanwezig en staan downloads gepland in de vorm van extra circuits, teams en raceonderdelen. Zo maakt HD volop gebruik van de online opties van de PlayStation 3 en ook op andere plaatsen worden de mogelijkheden die de PS3 te bieden heeft, benut.

De game heeft een Photo Mode waarmee spelers tijdens of na een race foto’s kunnen maken en opslaan. Daarnaast wordt ‘Custom Playlist’ ondersteund De soundtrack van WipEout HD bestaat als vanouds uit opzwepende deuntjes, maar vallen die niet in de smaak, dan hebben spelers de optie om deze vaarwel te zeggen ten gunste van hun eigen muziek. Met behulp van de custom playlist kunnen spelers namelijk hun eigen afspeellijsten die ze op de PS3 hebben staan, afspelen tijdens de game.

Uitbreiding, niet verandering

Met de online opties, Photo Mode, Custom Playlist en de magstrips gooit WipeOut HD een welkome hoeveelheid extra’s op tafel. Allemaal toevoegingen die, met uitzondering van de magstrips misschien, overigens weinig aan de kern van WipeOut morrelen en in plaats daarvan de mogelijkheden verder uitbreiden. Uitbreiding, niet verandering is wat de klok slaat in HD.

Dit is ook bij de wapens terug te zien waar alle bekende gezichten opduiken. Het enigszins vreemde totaalaantal van elf doet echter al vermoeden dat ook hier een toevoeging is geweest. Dit blijkt de Leech Beam te zijn, waarmee spelers de energievoorraad van tegenstanders kunnen aftappen en toevoegen aan hun eigen voorraadje. Lekker irritant voor degene aan de ontvangende kant, want een lege energiemeter betekent dat je schip de geest geeft. Een enkeltje richting ‘restart race’ is het resultaat.

Het is nog even wachten op de reviewversie voor het definitieve oordeel, maar de previewversie van WipEout HD maakte alvast een overtuigende indruk. Grootste trekpleister is natuurlijk de optie om online tegen anderen te racen, iets dat we hopelijk in de reviewversie uitgebreid kunnen testen. Daarnaast zullen velen de Custom Playlist waarderen als optie om de dance-dreuntjes in te ruilen voor hun eigen gedreun. Puike graphics, het uitzicht op downloads en de vloeiende gameplay maken het pakketje verder af. Al met al lijkt WipEout HD vooral een game te worden die de sterke punten van zijn voorgangers combineert in plaats van zelf drastische veranderingen op tafel te gooien. In plaats daarvan zetten de makers de geleidelijke evolutie voort waarmee WipEout telkens ietsje gekker, wilder, mooier en uitgebreider wordt. En uitgaande van de preview, kan ‘beter’ in het geval van WipEout HD ook aan dat rijtje worden toegevoegd.