Veel mensen tellen de dagen af dat Grand Theft Auto IV eindelijk in de winkels ligt en het lijkt er op dat de console oorlog tussen PlayStation 3 en Xbox 360 nu pas echt is begonnen.

Veel mensen tellen de dagen af dat Grand Theft Auto IV eindelijk in de winkels ligt en het lijkt er op dat de console-oorlog tussen PlayStation 3 en Xbox 360 nu pas echt is begonnen.

Sam Houser, één van de hoofden van Rockstar, wist in een interview te melden dat de Xbox 360 in de problemen kan komen als Microsoft de opslaglimiet van de console niet aanpakt. Hiermee doelt hij op de kleine hoeveelheid data die opgeslagen kan worden op de DVD’s en de verkoop van de console zonder harde schijf.

Houser stelt dat dit soort problemen effect hebben op games als Grand Theft Auto. Tenslotte is de DVD waarop games gebrand worden voor de Xbox 360 slechts een klein beetje groter dan de DVD’s op de vorige generatie consoles.

Standaard harde schijf nodig

Sam Houser is trouwens niet de eerste die spreekt over de harde schijf van de Xbox 360. Eerder wist Rory McGuire, de lead game designer van The Bourne Conspiracy, al te melden dat de harde schijf standaard geleverd zou moeten worden bij een Xbox 360. Volgens Houser wordt het probleem met de tijd alleen maar groter.

Sam Houser hoopt dan ook dat Microsoft naar een oplossing gaat zoeken voor dit probleem en dat die oplossing binnen dit en volgend jaar wordt uitgevoerd. Hij heeft daar overigens wel vertrouwen in: “Ik ben zeker dat ze met een intelligente oplossing komen.”

Ontwikkelaars halen voordeel uit harde schijf

De PlayStation 3 heeft het volgens Houser beter aangepakt als het aankomt op harde schijven. Volgens hem laden games een stuk sneller als je standaard een harde schijf in je systeem hebt zitten. Het enige dat gamers zullen moeten aankijken, is de korte installatieperiode voordat je de game kunt spelen, maar uiteindelijk is het voordelig voor zowel de ontwikkelaar als de speler, zo geeft Houser aan.

Aaron Greenberg, de Xbox 360 group product manager, wist onlangs nog te melden dat ze een goede keuze hebben gemaakt. Voor de gamers die op Xbox Live zitten en van downloadbare content houden is de Premium- en Elite-versie van de Xbox 360 echt iets voor hen. Maar ook de Arcade-versie, zonder harde schijf, verkoopt erg goed omdat deze is gemaakt voor een andere soort consument die de schijf niet nodig heeft.