Ontwikkelaar NCsoft, bekend van onder andere Guild Wars, City of Heroes/Villains en Lineage II, komt in actie tegen illegale servers. Lineage II is mateloos populair in Oost-Europa, maar wordt daar vooral gespeeld op zelfgemaakte servers.

Ontwikkelaar NCsoft, bekend van onder andere Guild Wars, City of Heroes en Lineage II, komt in actie tegen illegale servers. Lineage II is mateloos populair in Oost-Europa, maar wordt daar vooral gespeeld op zelfgemaakte servers.

Deze servers worden, voornamelijk in Griekenland en Rusland, gebruikt om Lineage II thuis of in internetcafés te spelen zonder hiervoor te betalen. De speler moet slechts bestanden downloaden die het spel beïnvloeden waardoor de online ervaring verandert. Deze bestanden kunnen tevens schadelijk zijn voor de computer waarop ze gedownload worden.

Rechtszaak tegen e-GLOBAL

NCsoft’s Europese afdeling heeft al enkele prominente illegale servers opgespoord en juridische stappen ondernomen. Nadat NCsoft vorig jaar een rechtszaak heeft gewonnen tegen de internetcafés van e-GLOBAL liet het bedrijf enkele van deze cafés door de politie binnenvallen. Hierbij werden meerdere illegale servers opgerold.

Zes miljoen euro verlies

“Illegale servers, zoals degene die vanuit e-GLOBAL werden gedraaid, hebben een enorme negatieve invloed op zowel NCsoft Europe als zijn klanten”, aldus Max Brown, Sales & Operations Director van NCsoft Europe. “Ze hebben een serieuze invloed op de ervaringen van de spelers met het spel en ze beroven de makers van eventuele winst die gebruikt kan worden om de spelers nieuwe content te bieden.” Het verlies dat NCsoft door de illegale servers van e-GLOBAL heeft geleden wordt geschat op zes miljoen euro.

Samenwerking met FBI

NCsoft heeft al eerder serieuze stappen ondernemen tegen illegale servers. In november 2006 werkte zij samen met de FBI om een Amerikaanse Lineage II server op te rollen. Deze werd vanuit verschillende locaties in Amerika gedraaid door de website L2Extreme.com. Bij de verschillende invallen werden alle servers, die meer dan 50.000 actieve spelers huisden, samen met de website opgerold.