Eerder hebben we gemeld over een onderzoek waarin beweerd werd dat gameverslaafden gelijkenissen vertoonden met Asperger-patiënten. Deze uitspraak is nu door de onderzoeker rechtgezet.

Eerder hebben we gemeld over een onderzoek waarin beweerd werd dat gameverslaafden gelijkenissen vertoonden met Asperger-patiënten. Deze uitspraak is nu door de onderzoeker rechtgezet.

Dr. John Charlton en Ian Danforth deden een onderzoek onder 391 gamers, waaruit bleek dat hoe meer een persoon verslaafd was, des te meer gelijkenissen hij kreeg met mensen die het Asperger-syndroom hebben. Dit is een milde vorm van autisme.

Nu blijkt echter dat tijdens het vele vertalen en doorgeven van het nieuws door verschillende websites de echte uitkomst van het onderzoek is veranderd.

Asperger-Patiënten hebben hogere verslavingsmogelijkheid

Charlton heeft nu gereageerd op dit nieuws en maakt een aantal dingen duidelijk. “Het punt over Asperger ging erom dat het onderzoek over de relatie tussen verslaving en iemands persoonlijkheid liet zien dat MMORPG’s mogelijk veel verslavender zijn voor mensen met Asperger. Ik probeerde het ‘mogelijk’ vooral te benadrukken, omdat het onderzoek suggereerde dat het een mogelijkheid was, geen zekerheid.”

Charlton heeft in zijn onderzoek twee groepen gemaakt, ‘highly engaged’ gamers en ‘addicted.’ Die eerste groep denkt veel aan games, spendeert er veel tijd aan en voelen een zekere kick als ze spelen.

Gamen veroorzaakt geen Asperger

De echte verslaafden passen hun levensstijl aan voor games, krijgen afkickverschijnselen als ze niet spelen, komen in moeilijkheden door en voor games en kunnen echt niet stoppen met gamen.

Charlton wilde tot slot nog even benadrukken dat er bij het onderzoek niet specifiek onderzoek werd gedaan naar Asperger-patiënten en dat er tijdens het onderzoek niemand zo werd geclassificeerd. Ook benadrukte Charlton dat gamen onder geen enkele omstandigheden Asperger kan opwekken en dat verslaafde gamers niet automatisch ook aan Asperger lijden.