Ralph Baer stond zo een beetje aan de wieg van de games. De man is ondertussen al voorbij de tachtig, maar weet nog prima waarover hij spreekt als het aankomt op games en consoles.

Ralph Baer stond zo een beetje aan de wieg van de games. De man is ondertussen al voorbij de tachtig, maar weet nog prima waarover hij spreekt als het aankomt op games en consoles.

Volgens de man is het huidige niveau van technologie in de consoles onnodig. De technologie is voornamelijk bedoeld voor de hoge beeldresolutie, maar zou weinig te maken hebben met de gameplay. Hij stelt ook dat mensen die eerder voor de hoge resolutie gaan, vaak neerkijken op de Wii. De Wii heeft echter volgens hem genoeg goede games om te spelen en is goed voor de oudere mensen die moeite hebben met de controls op andere platformen.

Nieuwe technologie is enkel duurder

Baer meent dat door de complexiteit van de nieuwe hardware en software het ontwikkelen van games steeds duurder wordt, omdat er gespecialiseerde mensen nodig zijn. Dit dreigt de kleinere bedrijven aan de zijlijn te zetten, waar ze uiteindelijk een stille dood tegemoet gaan.

Nintendo en het succes van de Wii

Baer was één van de eerste uitvinders die met idee aan kwam zetten om fysiek te gamen. Eind jaren 80 en begin jaren 90 had hij al mensen van Konami over de vloer aan wie hij liet zien hoe een speciale helm met ingebouwde optische eyesight werkte. De bedoeling was dat je met het oog kon richten en door “vuur” te roepen in het mondstuk, vuurde je in de game ook echt op je tegenstanders.

Hij geeft aan dat hij zonder succes twintig jaar heeft geprobeerd om fysiek gamen aan de man te brengen en het apprecieert dat Nintendo dit nu wel heeft kunnen doen met de Wii. Ook andere ideeën die hij twintig jaar geleden had, zoals tegenstanders die de speler herkennen in de woonkamer, komen nu langzamerhand terug dankzij de Wii en kennen succes. Baer zelf heeft nooit een patent gehad op deze uitvindingen.

Patenten hebben geen nut

Baer benadrukt dat een patent weinig effect heeft als een individu het bezit. Grote bedrijven doen uiteindelijk toch maar wat ze willen en als je ze aanklaagt, heb je meteen vijf huisadvocaten voor je neus, meent Baer. Uiteindelijk kost zo een rechtzaak je enorm veel geld en heb je er bijna altijd verlies uit.

Hij bezit zelf in totaal wel ongeveer 150 patenten, maar geeft toe dat tweederde van zijn patenten in productie zijn gegaan en geld hebben opgebracht, maar nooit in zijn portemonnee.