Londen. Het lijkt zo'n gezellige stad, een zekere terroristische aanslag niet meegerekend. Maar gezellig is het er allerminst. De Londense onderwereld wordt namelijk geregeerd door bendes ongure types die grof geweld niet schuwen als dat ze kan helpen hun doel te bereiken. Mooi materiaal voor een game? In theorie wel, ja.

Lang voordat spellen als Saints Row (dat we vorige week bespraken) bewezen dat het mogelijk is om een goede variant op Grand Theft Auto te ontwikkelen - de megahit waarin je zelf bepaalt waar je naartoe rijdt in gestolen auto's en wie je om welke reden neerknalt - was er The Getaway. Een misdaadgame met een vergelijkbaar concept, dat zich afspeelde in een virtuele versie van Londen.

Stijlexperiment

Hoewel succesvol, was The Getaway helaas niet veel soeps. Dit kwam onder andere door een aantal gewaagde, maar gefaalde, stijlexperimenten. Zo waren er nooit tellertjes in beeld, zelfs geen levensmetertje. Ook Gangs of Londen, een variant op The Getaway voor de draagbare PSP, is in zekere zin een experiment. Het is namelijk een 'vrije actiegame' zonder vrijheid. Het spel begint met een kaartscherm waarvandaan de speler allerlei kleine missies kan kiezen, waaronder racen en rondlopen en schieten.

Dezelfde spelinhoud dus, maar gegoten in een totaal andere structuur. Dat zou nog goed uitgepakt kunnen hebben met een gelikte uitwerking, maar ook die is nergens te vinden. De besturing reageert matig en de vuurgevechten zijn knullig. Zelfs de extra's, waarin je onder andere als toerist bepaalde attracties kunt fotograferen en in een pub kroegspelletjes kunt doen, weten dit spel niet te redden.

Power Unlimited: "De vraagtekens die ik vanaf het begin bij Gangs of London zette, waren meer dan terecht." 30/100

Ontwikkelaar: Sony
Platform: PSP