Uitgekiende technologie, piepende banden, mannen in kleurige overalls, haarscherpe racelijnen; dat moet wel de F1 zijn. Altijd weer een welkome videogamesimulatie, want hoe beter de spelhardware en de vaardigheden van de programmeurs worden, hoe realistischer de races. Althans als het goed gaat, zoals in deze Formula One 06 van Sony.

Formule 1 is, zeker in gameformaat, acquired taste. Vergeleken met de explosieve actie van een racegame als Burnout (waarin gevaarlijk rijgedrag wordt beloond), zijn de ijzeren concentratie en oneindige herhaling van de F1 maar saai. In bepaalde games kan de speler gemakkelijk een uur spelen met de instellingen voordat hij aan de slag gaat... en dan speelt hij tientallen rondjes op hetzelfde parkoers om maar de ideale tijd neer te zetten.

Positie

Misschien komt het door de genoemde uitzonderlijke positie van de F1 dat er de laatste jaren zo weinig games rond het racetype zijn verschenen. Dat was in de tweede helft van de jaren negentig wel anders, toen ze bij bakken tegelijk werden uitgebracht. Misschien zijn de kosten om een realistische F1-game te maken inmiddels te hoog om ze rendabel te maken (want hoe meer detail, hoe meer werk de ontwerper heeft) voor het relatief kleine publiek. Of zijn ze gewoon te moeilijk voor de gemiddelde gamer en is die daarom gestopt met kopen?

En moeilijk is Formula One 06. De speler moet echt volharden wil hij winnen. Dat komt onder andere doordat de tegenstanders werkelijk intelligent; ze reageren zelfs realistisch als je een fout maakt. Het gecrash van Burnout is daardoor nauwelijks na te bootsen. Niet dat dat ooit het uitgangspunt was, natuurlijk, hoewel de snelheid bijna net zo hoog ligt.

Power Unlimited: "Eindelijk weer eens een racegame waarin de mannen van de mietjes worden gescheiden." 83/100

Ontwikkelaar: Sony
Platform: PlayStation 2