De western is niet bepaald een populair spelgenre. Merkwaardig, want cowboytje spelen is van alle tijden (nouja, bijna). Gelukkig komen er af en toe toch cowboyschietspellen voorbij, zoals deze Call of Juarez, die er ook nog eens slagen het gegeven om te zetten tot een geslaagde spelervaring.

In Call of Juarez speelt de speler afwisselend als twee personages: Billy, die ervan wordt verdacht zijn moeder en stiefvader te hebben vermoord, en Ray, een priester met een gewelddadig verleden. Twee gezellige jongens dus, die de toon zetten voor een rauw westernverhaal waarin niemand 'u' tegen elkaar zegt.

In de kern is dit een schietspel. Er moet dus gewoon met behulp van de nodige wapens afgerekend worden met allerlei niet al te slimme vijanden, waaronder eindbazen. Als extraatjes kan de speler af en toe gebruikmaken van een soort vertragingseffect én kan hij af van tijd tot tijd een tweede wapen oppikken, om die tegelijkertijd leeg te knallen. Heel stoer.

Avontuurlijk

Maar naarmate het spel vordert, gebeurt er iets interessants. De actie komt op een iets lager pitje te staan en er komen wat avontuurlijke elementen voorbij. De speler moet huifkarren in brand steken, paardrijden, in het donker rondsluipen en meer. Veel schietspellen houden het bij het neerknallen van honderden vijanden, maar hier is er meer aan de hand. Dat maakt Call of Juarez niet alleen een geslaagde westernshooter, maar ook een geslaagde shooter in het algemeen.

Power Unlimited: "Iedereen die er ooit van droomde Clint Eastwood te zijn, is verplicht deze game te spelen." 82/100

Ontwikkelaar: Techland
Platform: pc