De yakuza, de Japanse maffia, staat bekend om zijn bikkelharde aanpak, zijn sterke eergevoel en zijn opvallende voorkomen. In deze vechtgame van Sega op de PlayStation 2 wordt de speler ondergedompeld in dit wonderlijke misdaadwereldje.

Wie een blik werpt op de beelden van Yakuza, zou de indruk kunnen krijgen dat het gaat om een variant op vrije actiespellen als Grand Theft Auto, waarin de speler vrij is om door de spelwereld te bewegen. Zo prijkt er in de linkeronderhoek van het scherm, net als in GTA, een radartje. Niets is minder waar, Yakuza is namelijk totaal lineair en bestaat in feite volledig uit een opeenvolging van gevechten.

Voor een game die alleen om vechten draait, is Yakuza verrassend onderhoudend. Dat komt doordat het vechtsysteem simpel maar veelzijdig is, zo kunnen er onder andere wapens opgepakt en direct gebruikt worden en laadt zich gedurende de strijd een balkje voor speciale aanvallen op.

Geen Japans

Maar de uitgebreide, goed geregisseerde tussenfilmpjes waarin het verhaal wordt uiteengezet helpen zeker ook. Hierbij is het dan wel weer jammer dat de gesproken stemmen beschikbaar zijn in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans… maar niet in het Japans. Dat neemt een stukje van de zorgvuldig opgebouwde authenticiteit weg, en dat is jammer.

Power Unlimited: "Ik heb erg genoten van dit ouderwetse beukfestijn." 76/100

Ontwikkelaar: Sega
Platform: PlayStation 2