Bij het bespreken van deze nieuwe strategiegame voor de draagbare PSP van Sony, kunnen we er niet omheen het Nintendo-spel Advance Wars te noemen. Field Commander is namelijk wat je noemt een Advance Wars-kloon. Maar daarover klagen is ook weer niet de bedoeling, want Advance Wars is zo goed, dat zelfs klonen er bijna onmisbaar goed van worden.

Advance Wars is een strategiegame die om beurten wordt gespeeld. Er doen eenheden als voetvolk, tanks, helikopters en slagschepen mee. Gebouwen als fabrieken, vliegvelden en havens kunnen veroverd worden. Het terrein is erg belangrijk; bossen en heuvels geven een eenheid een betere uitgangspositie, maar maken hem ook trager. Het spelen van Advance Wars is een constante afweging tussen allerlei eenvoudige spelregels, die samen een complex en mateloos intrigerend geheel maken.

Field Commander is in feite precies hetzelfde, behalve dat het spel in 3D is uitgevoerd. Dit kan soms iets onoverzichtelijker zijn, maar het maakt de game ook wat realistischer. Dat het langer duurt om via een heuvel te reizen, wordt nu letterlijk in beeld gebracht, in plaats van dat het enkel via een informatiedisplay wordt gecommuniceerd. En staat er een transportvoertuig tussen twee schietende eenheden, dan kan deze werkelijk voor dekking zorgen.

Kloon

Zoals gezegd: Field Commander lijkt zo sterk op Advance Wars dat het gerust een kloon genoemd mag worden, maar dat is niet erg want een vergelijkbaar spel was er nog niet op de PSP. Dit is zowat hét ideale spel voor een draagbare spelcomputer (naast puzzelgames); we willen PSP-bezitters dus aanraden er hun voordeel mee te doen.

Power Unlimited: "Eindelijk een RTS op de PSP en ik ben er blij mee." 82/100

Ontwikkelaar: Sony Online
Platform: PSP