Dit is het zoveelste deel in de Test Drive-reeks, een serie die ooit bekend stond als de beste racesimulatie op de pc. Recente delen stelden helaas weinig voor, maar uitgever Atari probeert het nog eens met deze unieke nieuwe aflevering.

Een unieke aflevering, ja, want dit is een bijzondere racegame. Test Drive Unlimited speelt zich af op een compleet nagebouwd Hawaïaans eiland, dat door zeer veel spelers tegelijk, online, wordt bezocht. Natuurlijk kan het spel ook alleen gespeeld worden, maar dit is niet echt aan te raden, omdat de intelligentie van de computertegenstanders niet zo hoog is. Niet dat dit gegarandeerd is bij menselijke tegenstanders natuurlijk...

Het eiland Ohau is uitgestrekt en mooi weergegeven, al zijn de straten wat leeg. Op allerlei plekken vinden er races plaats, waarin de speler allerlei prijzen kan winnen. Vaak komt dat neer op geld, waarmee nieuwe onderdelen voor zijn auto gekocht kunnen worden. En daarmee kan hij natuurlijk weer meer races winnen. Dit laatste is overigens wel pittig, des te meer omdat de besturing het een en ander te wensen overlaat. De wagen voelt daardoor wat losjes aan en er wordt sneller uit de bocht gevlogen dan nodig is.

Community

Hoe het Test Drive Unlimited in de toekomst zal vergaan hangt helemaal af van de 'community' die rond het spel gaat ontstaan. Zijn er straks hele legers spelers die lekker recalcitrant tegen de richting in gaan racen omdat ze het leuker vinden om chaos aan te richten dan om de speldoelen te behalen? Of wordt het een keurige boel waarin iedereen zich houdt aan de regels zoals de makers die bedacht hebben? Is het laatste het geval, dan kan dit wel eens een van de interessantste spelexperimenten van de laatste tijd blijken te zijn.

Power Unlimited: "Verzameldrift is de voorwaarde om deze game leuk te blijven vinden, het racewerk zelf is namelijk iets te oppervlakkig." 80/100

Ontwikkelaar: Eden Studios
Platform: PlayStation 2, Xbox 360, pc