Het is niet de gameversie van een van George Romero's zombiefilms, maar het heeft er wel alle schijn van. Dead Rising speelt zich af in een Amerikaans winkelcentrum dat overloopt van de kreunende, slenterende, levende lijken. Het spel dat rond dat concept is opgetrokken is zowel bruut gewelddadig als behoorlijk vernieuwend.

Allereerst is Dead Rising een vrije actiegame in de traditie van Grand Theft Auto. De speler wordt in een omgeving geplaatst en mag doen wat hij wil. Het winkelcentrum kan vrij doorzocht worden en bij het vermoorden van de levende doden die hij op zijn pad tegenkomt, kan hij gebruikmaken van zowat alles dat hij op zijn pad tegenkomt, van echte wapens als katana's en shotguns tot creatievere zaken als teddyberen en douchekoppen (ram er zo een op de kop van een zombie en het bloed spuit er in straaltjes uit).

Maar er is meer. De speler neemt de rol aan van een freelance fotograaf, die van de kans gebruik maakt door treffende kiekjes te maken. Op ieder willekeurig moment kan de speler zijn fototoestel pakken en fotograferen, wat punten oplevert. Hoe beter de foto, hoe meer punten. Er is ook een tijdlimiet. Na drie dagen arriveert een helikopter om de speler op te pikken en wordt het complex platgelegd. Met een druk op de knop werpt de speler een blik op zijn horloge.

Verschillende manieren

Wat Dead Rising echt bijzonder maakt, is dat het spel op verschillende manieren gespeeld kan worden. Wil de speler simpelweg wachten op de helikopter? Erg glorieus is dat niet, maar het kán. Dan is er natuurlijk de mogelijkheid om het verhaal te volgen; de speler moet dan steeds op tijd bij personages en op locaties zijn, waardoor hij ontdekt wat de bron is van al dit kwaad. Een andere manier om te spelen is simpelweg proberen alle overlevenden te redden.

Wat dit alles nog leuker maakt is dat de speler, als het spel is afgelopen, zijn gedurende drie dagen sterker en slimmer geworden personage kan inzetten om het spel nogmaals te spelen. En dan blijkt dat het zombieslachten in Dead Rising geen twee keer hetzelfde is.

Power Unlimited: "Een geweld(dad)ige game die je als Xbox 360-bezitter niet mag missen." 90/100

Ontwikkelaar: Capcom
Platform: Xbox 360