Rond de tijd dat ninjasterren (en meteen zo'n beetje alles met het woord 'ninja' in de titel) verboden werd, was het de natte droom van zo'n beetje iedere puber met of zonder gamehobby: als ninja door het duister sluipen en meedogenloos een vijandelijke bewaker de keel doorsnijden. Inmiddels zijn we in onze machtsfantasiën liever geheim agent of crimineel, maar games die voorzien in de ninjabehoefte verschijnen nog steeds. Zoals Shinobido.

Shinobido is afkomstig van de makers van ninjagame Tenchu en dat is te merken. Het spel oogt en speelt vergelijkbaar. Zelfs held Goh lijkt op een stoerdere versie van Tenchu-hoofdpersoon Rikimaru. Ook de spelopzet is ongewijzigd. Veel sluipen, veel vechten; en dat laatste met eenvoudige vechtcombinaties die zich snel gaan herhalen. Vooral in vergelijking met modernere sluip- en vechtgames.

Andere naam

De reden waarom ontwikkelaar Acquire voor een andere naam heeft gekozen dan Tenchu lijkt ons dat de Tenchu-games lang niet zo populair meer zijn als in hun hoogtijdagen, in het PlayStation 1-tijdperk. (Het zou ook te maken kunnen hebben met naamrechten en speluitgevers.) Maar als men van Shinobido ook in andere opzichten een 'nieuw' spel had willen maken, hadden de heren toch echt beter hun best moeten doen.

Uiteindelijk voelt het spel gedateerd, met te eenvoudige beelden en actie, plus niet al te slimme tegenstanders. Dat de speler ook als de mooie Kinu ten strijde kan trekken verandert daar niets aan.

Power Unlimited: "Nieuwe gameplay is met de overgang van Tenchu naar Shinobido ver te zoeken." 51/100

Ontwikkelaar: Acquire
Platform: PlayStation 2