Syphon Filter is zo'n reeks die een sterk debuut maakte op de oorspronkelijke PlayStation, vervolgens een jaar of zeven kwakkelde met matige vervolgen, en nu onverwacht een comeback maakt. Op de draagbare PSP nog wel. Sluipheld en superagent Gabe Logan speelt de hoofdrol in een van de eerste serieus goede, meer realistische games op Sony's handheld spelcomputer.

Gabe Logan doet allerlei spannende locaties rond de wereld aan en werkt de ene na de andere belangrijke missie af, teneinde een terroristisch complot te ontrafelen. Daarbij heeft hij globaal twee methodes van aanpak: er als John Rambo op af gaan, of voorzichtiger te werk gaan door veel te sluipen. De meeste spelers kiezen eerst voor de harde aanpak, om al snel over te gaan op de sluipmethode, omdat ze op die manier nu eenmaal meer kans hebben te overleven.

Bijna alles goed

Heel knap van deze Dark Mirror is dat de balans tussen speelplezier en uitdaging precies goed is. Bovendien, belangrijk voor een draagbaar spel, liggen de checkpoints dicht bij elkaar, wat betekent dat de speler bijna altijd met een gerust hart met spelen kan stoppen. En da's wel zo handig als je bij je bushalte of treinstation bent gearriveerd. Er is overigens wel meer in orde: zo is de computertegenstander niet dom, is de besturing heel slim overgezet naar het kleinere aantal knoppen van de PSP en ziet alles er, zeker voor deze mindere technologie, gelikt uit.

Ten slotte is er de onlinestand, die via draadloos internet gespeeld kan worden. Ook in deze stand zijn de potjes lekker kort, wat betekent dat je ook hier weer ideaal draagbaar mee aan de slag kunt. En wie langer wil spelen, doet gewoon wat meer potjes mee.

Power Unlimited: "We hebben zeven jaar moeten wachten op een goede opvolger... maar dan heb je ook wat." 86/100

Ontwikkelaar: 989 Studios
Platform: PSP