Zoals zoveel slechte software begon Talkman met een goed idee. De Japanse ontwikkelaar verzon het toen hij in Italië op vakantie was en niet uit zijn woorden kwam in gesprek met een Italiaanse schone. De draagbare PSP was net uit, en de ontwikkelaar dacht: had ik maar een programma voor mijn PSP waarmee ik een minder grote flater zou slaan. We zijn benieuwd hoe ver de beste man zou komen met het eindproduct dat voortkwam uit deze gedachtengang...

De opzet van Talkman is simpel en veelbelovend. Met de meegeleverde microfoon spreekt de gebruiker zinnetjes in het Engels in (de eerste teleurstelling: Talkman herkent geen Nederlands). Een grote blauwe vogel genaamd Pino, pardon, Max, vertaalt het vervolgens naar het Frans, Duits, Italiaans of Spaans.

Door de mand

Helaas, Talkman valt razendsnel door de mand. De meeste zinnetjes die de gebruiker inspreekt worden niet herkend. Er zijn een aantal thema's (met bijpassende achtergronden, zoals een vliegtuig en een strand) waarbinnen een zeer beperkt vocabulair schuilgaat. Bevindt de gebruiker zich toevallig in een van de voorgeprogrammeerde situaties, dan heeft hij heel misschien iets aan Talkman. Maar met die Italiaanse schone was het naar ons idee niets geworden.

Er zijn nog wat extra's, maar die kunnen het programma niet redden: een aantal vervelende spelletjes, waarbij het gaat om de zinnetjes die Max kent. Hierbij valt ook nog eens op hoe traag Talkman werkt. Het mag duidelijk zijn: ontwijk dit product.

Power Unlimited: "Na een uur proberen heeft het 'spel' precies één zin goed geraden. Weet iemand wat 'hersenloze shit' is in het Zweeds?" 20/100

Ontwikkelaar: Sony
Platform: PSP