Rome is niet in één dag gebouwd, dat blijkt weer eens in deze stadsbouwsimulatie waarin alles draait om het construeren van de klassieke stad der klassieke steden. CivCity: Rome is een game in de traditie van bouwgames als Sim City, maar met een historisch sausje en een veel grotere hoeveelheid zaken waaraan gedacht moet worden. Want ja, die Romeinen, dat waren veeleisende jongens.

De versie van Rome die de speler bouwt in deze eerste CivCity (ontwikkeld in samenwerking met de makers van Civilization) kan van ver weg of van dichtbij bekeken worden. Van veraf ziet de speler in een oogopslag wat hij heeft neer weten te zetten, van dichtbij kan hij letterlijk bij de mensen binnen kijken. Zo ziet hij de omtrek van zijn grootse metropool van de oudheid, zo ziet hij gladiatoren knokken, paarden rennen en zelfs Romeinen spetteren in de badhuizen of keuvelen in de fora.

Veel bouwen

Maar er moet ook gewerkt worden. Meer dan bijvoorbeeld Sim City moet de speler voorzien in de behoeften van de verschillende families en zelfs familieleden. Ieder heeft zo zijn wensen, en dat betekent dat er allerlei voorzieningen in de buurt van ieder huis moeten zijn. De bewoners zijn niet snel tevreden; ze betalen belasting en willen daar veel voor terug. Lukt de speler dat niet, dan ligt Rome al snel in chaos.

Deze aandacht voor detail heeft ook zijn weerslag in het bouwen zelf. De speler legt theaters en pleinen aan, en moet met precisie woonwijken bouwen. Is hij eenmaal klaar, dan is de kans groot dat er her en der het een en ander misgaat en dat er dus gesloopt en opnieuw ontworpen moet worden. Inderdaad, Rome is niet in één dag gebouwd...

Power Unlimited: "De eerste citybuildergame die hersens heeft. Hulde!" 82/100

Ontwikkelaar: Firefly, Firaxis
Platform: pc