Het idee is inmiddels een jaar of vijf oud: stop een aap in een strandbal en laat de speler compacte puzzelwerelden kantelen. De aap rolt rond en het is zaak hem bananen op te laten pakken én de finish te laten bereiken. Met die formule verschenen al enkele spellen, maar nu is maker Sega een stap verder gegaan door de bal-apen een heus avontuur te laten beleven.

Aldus is het spel niet opgedeeld in honderden puzzelveldjes en speelt het avontuur zich af in grote, doorlopende spelwerelden, waar allerlei klussen geklaard dienen te worden. Andere apen geven de speler opdrachten, die zo simpel kunnen zijn als het bezorgen van een lunchpakketje. Die opdrachten kunnen in willekeurige volgorde afgewerkt worden.

Hoe verder de speler in Super Monkey Ball Adventure komt, hoe meer speciale krachten hij erbij krijgt. Zo kan hij een boksbal inzetten om blokkades te slopen of als kleefbal papiertjes op te ruimen. Toch neemt het rollen de belangrijkste rol in: de speler kan hoogte maken tegen half-pipe achtige muurtjes, snelheid maken in afvoergootjes en meer. Samen met de vrije opdrachtenstructuur geeft dit de game een lekker vrij gevoel.

Extra's en slechte camera

Voor de liefhebbers van eerdere Monkey Ball-games zitten er ook wat traditionele puzzels in en bovendien zijn er weer een aantal minigames present. Helaas is er ook nog iets negatiefs te melden. De spelcamera is bijzonder slecht geprogrammeerd, waardoor de speler nog vaak in de knoop zal komen met hoe de actie wordt weergegeven. Zonde van een verder aangename rolgame.

Power Unlimited: "Bijna alles is goed en leuk aan deze game, behalve de niet zo solide uitvoering." 69/100

Ontwikkelaar: Traveller's Tales
Platform: PlayStation 2, GameCube, PSP