Geen spel is momenteel populairder dan World of Warcraft, het rollenspel waarin spelers online allerlei opdrachten moeten vervullen. Met al de aandacht voor de zogenaamde 'massively multiplayer online role playing game' zou je haast vergeten dat dit genre voortkomt uit een offline-variant waarvan spelers gewoon in hun eentje genieten. Diablo is hiervan het beste voorbeeld. De laatste tijd zagen we weinig van dit soort games, tot onlangs Titan Quest zijn opwachting maakte.

In feite is Titan Quest goed vergelijkbaar met World of Warcraft. De game speelt zich af in een enorme wereld (al is die hier wat rechtlijniger opgezet), waar de speler constant nieuwe 'quests' voor zijn kiezen krijgt. Die kunnen zo simpel zijn als een aantal vijanden van dezelfde soort verslaan, maar worden gaandeweg steeds complexer. Dan is er nog het personage van de speler, dat langzaam sterker wordt, en zijn uitrusting, die ook opgeschroefd kan worden.

Dus niet alleen lonkt er steeds het afronden van een quest om voldoening te brengen, het personage gaat steeds ook bíjna een niveau omhoog net als zijn harnas of zijn zwaard. Een bijzonder verslingerend spel is het resultaat, net als World of Warcraft.

Heroïsch

Het grote verschil is dat er in Titan Quest geen andere menselijke spelers tegelijk op avontuur zijn, wat de game wel meteen een stuk avontuurlijker maakt. De speler is de held, en niemand anders. Combineer dit met klassieke settings als het Parthenon, het labyrint van Knossos, de piramides, de bibliotheek van Alexandrië en de hangende tuinen van Babylon en je begrijpt dat er heel wat te beleven valt in deze game.

Anders dan in klassieker Diablo is alles in echt 3D uitgevoerd én spelen de natuurwetten mee. De speler kan dus altijd inzoomen en als hij een vijand op een randje een oplawaai verkoopt, dan dondert die kermend in het ravijn. Verder heeft de kunstmatige intelligentie van de slechteriken een ontwikkeling doorgemaakt: die rennen nu niet allemaal klakkeloos op de speler af, maar zijn af en toe slim genoeg om te hergroeperen. Een vermakelijke, verslavende, heroïsche game.

Power Unlimited: "Een waardige opvolger voor Diablo, verpakt als grandioos avontuur." 86/100

Ontwikkelaar: Iron Lore
Platform: pc